Κόσμος

Παρελθόν οι αγάπες Σόιμπλε - Μέρκελ - Δεν θεωρεί πια την Ανγκελα Μέρκελ «αδιαμφισβήτητη»

Ο άλλοτε κραταιός υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, αλλά και πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία, ναι μεν θεωρεί «πιθανή» την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο – εφόσον η ίδια το θελήσει, αλλά δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κ. Μέρκελ.

Σε όλα αυτά θα μετρήσουν οι εκλογές στη Βαυαρία την Κυριακή και τα αποτεβολέσματα για τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αλλά πολύ περισσότερο για το ίδιο της το κόμμα, το CDU, σε δύο εβδομάδες στο κρατίδιο της Έσσης. Οι εκλογές «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές» και ενδεχομένως «να έχουν και επιπτώσεις για την ομοσπονδιακή πολιτική και συνεπώς και για το κύρος της καγκελαρίου», εκτιμά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τη μια εκφράζεται υπέρ της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξηθεί η εσωκομματική πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υποστούν σοβαρές απώλειες στις εκλογικές αναμετρήσεις στα δύο κρατίδια. Αλλά και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να μην αποκλείει εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό. Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες των εκλογών της Βαυαρίας σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωσε πως και η ίδια γνωρίζει «ότι δεν ζούμε σε πολύ εύκολες εποχές».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ