Πολιτική

Παίρνει θέση η κυβέρνηση υπερ του Οικουμενικού Πατριάρχη για το ουκρανικό

Αμανατίδης για τη διένεξη της Ρωσικής Συνόδου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διευθετήσει το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας»

Την στιγμή που ούτε καλά καλά η Ελλαδικη΄Εκκλησία δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για τις δυσάρεστες για την Ορθοδοξία εξελίξεις στο ουκρανικό , η φιλοαμερικανική κυβέρνηση Τσίπρα έσπευσε να στηρίξει τον φιλο των ΗΠΑ Βαρθολομαίο. Για τη βαθιά κρίση που σοβεί στους κόλπους της Ορθοδοξίας, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία μίλησε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης.

«Είναι πιο σύνθετο το ζήτημα και είναι υπερβολικό να μιλάμε για σχίσμα. Πρόκειται για ρήξη γύρω από ένα ζήτημα που…πάει εκατονταετίες πίσω. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχεται συνεχείς εκκλήσεις, τα τελευταία 30 χρόνια, προκειμένου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία, και τώρα προχωρά σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ίδιο είχε συμβεί με όλες τις τοπικές Εκκλησίες της Βαλκανικής και με τη ρωσική εκκλησία. Μόνον η Κωνσταντινούπολη έχει το δικαίωμα σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας να παραχωρεί αυτοκεφαλία. Και είναι αποκλειστικό προνόμιο και καθήκον του Οικουμενικού Πατριάρχη να διευθετήσει το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας».

«Η ρήξη είναι μονομερής. Πρόκειται για μονομερή κίνηση του Πατριαρχείου Μόσχας και να θυμίσω ότι το ζήτημα μπορούσε να είχε λυθεί ήδη από το 2016 στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αλλά τότε προτίμησε να απουσιάσει».

«Στην Ορθοδοξία δεν έχει σημασία ο αριθμός των πιστών» επεσήμανε όταν έγινε αναφορά στα εκατομμύρια των Ρώσων πιστών, προσθέτοντας ότι «υπάρχει στοίχιση του ορθόδοξου κόσμου γύρω από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, την γνώση και την εμπειρία να διευθετήσει το ζήτημα».

«Στην Ουκρανία υπάρχει μια διαδικασία ενοποίησης των εκκλησιών σε μία Αρχιεπισκοπή. Είναι σε εξέλιξη».

«Σε κάθε περίπτωση τα εκκλησιαστικά δεν μπορούν να επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική και οι διακρατικές σχέσεις δεν καθορίζονται από αυτά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...