Κίνα

Παίζουν με τη φωτιά οι Αμερικανοί - Υπερπτήση Β-52 πάνω από αμφισβητούμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα

Δύο βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πέταξαν κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ενόψει μιας μεγάλης περιφερειακής διάσκεψης κορυφής για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη Σιγκαπούρη, όπου οι υπουργοί άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να συναντηθούν.

Δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B-52 Stratofortress απογειώθηκαν από τη βάση αεροπορικής δύναμης στο Γκουάμ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής κοντά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τη μακροχρόνια δέσμευση για την διασφάλιση της ελευθερίας στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό",ανέφερε με ανακοίνωση της η Διοίκηση Ειρηνικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το Πεντάγωνο, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πάνω από ποια νησιά πετούσαν τα βομβαρδιστικάί, αλλά ίσως να ήταν τα νησιά Spratly, τα οποία ιδιεκδικούν η Κίνα, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες.

Αντιμετωπίζοντας τις εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε τακτική ενημέρωση Τύπου την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κινέζικου Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε «αναμφισβήτητη κυριαρχία πάνω στα νησιά και τα παρακείμενα ύδατά τους».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει "κανένα πρόβλημα με την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την υπέρπτηση στη θάλασσα της Νότιας Κίνας".

Οι εξελίξεις ήρθαν μόλις λίγες μέρες πριν από τις ετήσιες συναντήσεις των Υπουργών άμυνας της ASEAN στη Σιγκαπούρη που θα διεξαχθεί σήμερα, όπου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας James Mattis θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Wei Fenghe.

Πηγή: Sputnik

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ