Κοινωνία

Πέθανε η Καίτη Κασιμάτη – Μυριβήλη – Απώλεια για τον πολιτισμό

Την τελευταία της πνοή άφησε η Καίτη Κασιμάτη – Μυριβήλη χθες (5/10/2018) το μεσημέρι σε ηλικία 92 ετών. Σύζυγος του Λάμπη Μυριβήλη, γιου του Στρατή Μυριβήλη, η Καίτη Κασιμάτη γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μετακόμισε μόνη της στην Αθήνα και εργάστηκε στην Ελληνοαμερικάνικη Ενωση και αργότερα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία ως βοηθός μορφωτικού ακολούθου. Διακρίθηκε στην πρεσβεία και ταξίδεψε στις ΗΠΑ ως ανταμοιβή για την εργατικότητα της. Με τη βοήθεια της Αμερικάνικης Πρεσβείας και εξαιτίας της αγάπης της για την τζαζ μουσική και την αμερικάνικη λογοτεχνία γνώρισε τους Γκίζι Γκιλέσπι, Κουίνσι Τζόουνς, Ουίλιαμ Φώκνερ, Χένρι Μίλερ κ.ά. Στην Ελλάδα εργάστηκε ακόμη ως ραδιοφωνική παραγωγός και μεταφράστρια ραδιοφωνικών θεατρικών έργων, ενώ συνδέθηκε φιλικά με τους Κάρολο Κουν, Οδυσσέα Ελύτη, Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο.

Με την επικράτηση της χούντας των Συνταγματαρχών παραιτήθηκε από την Αμερικάνικη Πρεσβεία και ανέλαβε το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Φορντ, τις οποίες έλαβαν μεταξύ άλλων οι Κάρολος Κουν, Σίμων Καρράς, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Δημήτρης Μαρωνίτης κ.ά. Στις αρχές του ’90 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018 στο Α’ Νεκροταφείο και ώρα 2 μ.μ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...