Εκκλησία

Ο «Χρυσούς Αριστοτέλης» απονεμήθηκε στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο

«Άξιος» αναφώνησε το κοινό χειροκροτώντας παρατεταμένα τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο στον οποίο απονεμήθηκε από το ΑΠΘ η τιμητική διάκριση «Χρυσούς Αριστοτέλης» σε μια λαμπρή τελετή που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.

Κατά την εκδήλωση, ο αρχιεπίσκοπος πήρε τον λόγο παρουσιάζοντας τη δική του στάση και τα συμπεράσματά του αναφορικά με την επίτευξη της ειρήνης και του γόνιμου διαθρησκευτικού διαλόγου.

«Η παγκόσμια ειρήνη δεν αποτελεί ουτοπία αλλά άμεση προτεραιότητα όλων όσοι πονούν και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο», σημείωσε.

Τόνισε ότι το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι πόλεμος αλλά ο εγωκεντρισμός, το αντίδοτο του οποίου είναι μόνο η αγάπη.

«Μόνο η αγάπη μπορεί να νικήσει την αγάπη της εξουσίας», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μια αγάπη που φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων δίχως να γνωρίζει σύνορα, δίχως να γνωρίζει προκαταλήψεις. Στην ομιλία του μάλιστα αναφέρθηκε στον Ευαγγελιστή Ιωάννη, στον Απόστολο Παύλο, αλλά και στον Άλμπερτ Αϊνστάιν που ύμνησαν ο καθένας τους τη δύναμη της αγάπης με τον δικό του τρόπο.

Στον λόγο του, τον μεστό και κατανοητό, επισήμανε βασικές αλήθειες. Υπογράμμισε ότι κύριο συστατικό της ειρηνικής συνύπαρξης αποτελεί η καλλιέργεια μιας υγιούς θρησκευτικής συνείδησης η οποία στηλιτεύει κάθε μορφή βίας και εμπνέει το σεβασμό στην θρησκευτική ελευθερία.
«Η βία στο όνομα της θρησκείας βιάζει την ουσία της θρησκείας», επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας πως η ειρήνη συνδέεται με τη δικαιοσύνη, η οποία στην εποχή μας είναι συνώνυμο της ανάπτυξης. «Η φτώχεια είναι ο χειρότερος τύπος βίας», είπε.

Αναφερόμενος στη σημασία του διαθρησκευτικού διαλόγου, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Αλβανίας όπου συμβιώνουν πέντε διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες. Όπως ανέφερε στη χώρα υπάρχει πλέον διαθρησκευτικό συμβούλιο ενώ οι διαφορετικές θρησκείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση των αδυνάτων. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στόχος δεν είναι η θρησκευτική ανοχή μα η αρμονική συνύπαρξη.

Πριν την ομιλία του Αρχιεπισκόπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο οποίος του απένειμε την τιμητική διάκριση, τον χαρακτήρισε στον λόγο του «κήρυκα της σύνεσης», του οποίου το στίγμα είναι άγγιγμα ψυχής.

Ακολούθως οι καθηγητές Δαρδαβέσης, Μαυρουδής και Πασχαλίδης επαίνεσαν το ιεραποστολικό, συγγραφικό αλλά και εκκλησιαστικό έργο του 89χρόνου αρχιεπισκόπου.

Πηγή Voria

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ