Πολεμική αεροπορία

Ο δίδυμος αδελφός του πιλότου, Νίκου Βασιλείου, που έχασε τη ζωή του σε άσκηση στην Αρκαδία: «Ημασταν μαζί σε όλα»

Με φωνή που σπάει από την συγκίνηση ο Χρήστος Βασιλείου δίδυμος αδελφός του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας Νίκου Βασιλείου, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης περιδίνησης στην Αρκαδία, μιλά στο iefimerida για το «άλλο του μισό».

Η μοιραία πτήση έγινε στις 28 Αυγούστου. Ο άτυχος κυβερνήτης εντοπίστηκε νεκρός από ομάδες Έρευνας και Διάσωσης, περίπου 2 ώρες μετά την συντριβή του αεροσκάφους σε δύσβατη περιοχή 7 ναυτικά μίλια βόρεια της Σπάρτης.

«Ήταν η ψυχή της οικογένειας. Ένας άνθρωπος γλεντζές. Χαρούμενος. Καλός οικογενειάρχης. Άριστος εκπαιδευτής. Πρώτος στον χορό. Για εμένα ήταν το άλλο μου μισό. Δεν μπορώ ακόμα να το πιστέψω. Μου λείπει πάρα πολύ. Την Κυριακή έγιναν τα «Σαράντα» του. Λείπει πάρα πολύ σε όλους μας... Για όλους εμάς είναι ένας Ήρωας εκπαιδευτής πιλότος που έδωσε την ζωή του για την πατρίδα».

«Ημασταν μαζί σε όλα»

Ο Χρήστος Βασιλείου περιγράφει τη σχέση που είχε με τον αδερφό του και τις στιγμές που μοιράζονταν. Ηταν δύο αχώριστα αδέρφια, αφού όλη της τη ζωή ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο.

«Για εμένα ήταν τα πάντα. Ότι και θυμάμαι από τη ζωή μου έχει μέσα και τον Νίκο. Είχαμε διαφορετικές βάρδιες στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Και οι δύο ήμασταν εκπαιδευτές. Ο Νίκος είχε 1250 ώρες πτήσης. Κάθε φορά που περνούσε από τη Βάρδια μου κόρναρε για να καταλάβω ότι ήρθε. Ήταν το σύνθημα μας. Γεννηθήκαμε την ίδια μέρα. 14 Φεβρουάριου του 1979. Μαζί στο σχολείο στους Ζάρακες Ευβοίας. Μαζί στην σχολή. Μαζί στην Ικάρων. Μαζί στην ίδια Πτέρυγα Μάχης στην Καλαμάτα. Ήμασταν ίδιοι σε όλα, αλλά για εμένα ο Νίκος ήταν καλύτερος μου. Έχασα την μισή ζωή μου. Στο χωριό μας στην Εύβοια όλοι βούρκωσαν στην κηδεία του. Οι γονείς μας δεν αντέχουν την απώλεια του».

«Το αποχαιρετιστήριο γράμμα» 

Ο δίδυμος αδελφός του Νίκου Βασιλείου, Χρήστος,  του έγραψε και ένα συγκινητικό γράμμα με το οποίο περιέγραφε στον αδελφό του πως έμαθε το θλιβερό μαντάτο της απώλειας του.

«Την Δευτέρα το βράδυ ήμουν πολύ κουρασμένος, αποκοιμήθηκα στον καναπέ χωρίς να τηλεφωνηθούμε , δεν έμαθα τι κάνεις την επόμενη μέρα για να σου δώσω και εγώ την συμβουλή μου όπως κάναμε συνήθως εάν πετούσαμε κάτι δύσκολο, δεν χρειαζόσουν συμβουλές αλλά πάντα κάτι θα λέγαμε και θα το έπαιζα παλιός . Ξημέρωσε Τρίτη , είχα αρκετές δουλειές αλλά περίμενα τα παιδιά να ξυπνήσουν , χτύπησε  το τηλέφωνο , έπεσε το 97, παίρνω εσένα, ο συνδρομητής που καλέσατε έχει το τηλέφωνο απενεργοποιημένο, παίρνω στην μοίρα μαθαίνω τα ονόματά σας, ξαναπαίρνω εσένα, τα ίδια . Μαθαίνω ότι ο Παναγιώτης είναι καλά, όλα καλά θα έχουν πάει σκέφτηκα και φώναξα και την γυναίκα σου στο σπίτι για να μάθουμε παρέα τα καλά νέα. Περνούσε η ώρα αλλά τα νέα αργούσαν, περίμενα να χτυπήσει το τηλέφωνο, τα λεπτά  έμοιαζαν αιώνες. Καθώς ήμουν έξω είδα τα νέα να έρχονται από μακριά, το κατάλαβα αλλά δεν μπορούσα να το πιστέψω , ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω».

Η μοιραία άσκηση περιδίνησης

Επικίνδυνη άσκηση για πεπειραμένους πιλότους είναι η άσκηση περιδίνησης την οποία πραγματοποιούσαν ο άτυχος επισμηναγός Νίκος Βασιλείου και ο συγκυβερνήτης του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Τ2 που κατέπεσε λίγο έξω από την Σπάρτη.

Σύμφωνα με το σενάριο της, το αεροσκάφος αφού έχει πάρει ύψος, μπαίνει σε κατάσταση ανεξέλεγκτης πτώσης, με στόχο οι πιλότοι να επανακτήσουν τον έλεγχο του έως ένα συγκεκριμένο ύψος.

Στην μοιραία πτήση το εκπαιδευτικό T-2 άρχισε να πέφτει ανεξέλεγκτα από ύψος 35.000 ποδών αλλά παρά τις προσπάθειες των πιλότων, ακόμη και όταν το αεροσκάφος έφτασε στα 15.000 πόδια δεν είχαν καταφέρει να το επαναφέρουν.

Και οι δυο πιλότοι χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης, ωστόσο ήταν ανεπιτυχής για τον 37χρονο κυβερνήτη, επισμηναγό Νίκο Βασιλείου, καθώς δεν αναπτύχθηκε ο θόλος του αλεξιπτώτου.

Πηγή:iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...