Κοινωνία

«Ο γιος μου είχε πει για φωτιά στο Βουτζά και η πυροσβεστική έλεγε ότι η μόνη φωτιά βρίσκεται στην Κινέτα»: Μαρτυρία- «κεραυνός» για την τραγωδία

Αποκαλυπτικό ήταν το ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του κάτοικου του Νέου Βουτζά, Ηλία Παπαδοδημα, που περιέγραψε στην κάμερα της εκπομπής "Επιζώντες" τις δραματικές στιγμές που βίωσε το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Όπως είπε, όταν η φωτιά πλησίαζε τον Βουτζά η αδερφή του έσπευσε να ανέβει ψηλά στο Νέο Βουτζά για να δει πού βρίσκεται.

Ο Παπαδόδημας υποστήριξε επίσης, ότι ο γιος του πήρε τηλέφωνο για τη φωτιά στην πυροσβεστική και του απάντησαν ότι η φωτιά βρισκόταν στην Κινέτα....  "Πήρε ο γιος μου τηλέφωνο από τις 3.30 η ώρα για φωτιά στον Βουτζά και η πυροσβεστική απαντούσε ότι η μόνη φωτιά βρίσκεται στην Κινέτα".

"Περασμένες τέσσερις, η αδερφή μου με τον γιο μου αποφάσισαν να ανέβουν στο Λύρειο και στον Άη Γιάννη, το σημείο όπου πάντοτε που κανείς διαπιστώνει την έκταση και την ταχύτητα της φωτιάς στην περιοχή. Μετά από λίγο ήρθαν ταραγμένοι και μου λένε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη φωτιά που κατευθύνεται με ταχύτητα προς το Λύρειο, του οποίου το αρχικό κτίριο έχει αρχίσει να εκκενώνεται προληπτικά. Τότε αποφασίζουμε να κλείσουμε το σπίτι και να το προστατεύσουμε, όπως κάνουμε επί σειρά ετών σε περίπτωση φωτιάς. Δηλαδή πακετάρουμε να έγγραφα και τα χρήματα, ετοιμάζουμε το αυτοκίνητο, κλείνουμε τα παραθυρόφυλλα, απομακρύνουμε από τα κουφώματα καύσιμα υλικά, καρέκλες έπιπλα, ξύλα και παράλληλα αρχίζουμε να καταβρέχουμε όλα τα ευαίσθητα σημεία.

Κατά τις 5 παρά η αδερφή μου μου φώναξε ότι υπάρχει και δεύτερη εστία από τα ανατολικά μας. Πανικοβλημένη μου είπε ότι παίρνει τη μητέρα και το σκυλί και φεύγει και μου είπε έλα όσο νωρίτερα γίνεται. Γύρω στις 5 και δέκα έφυγαν και εγώ παρέμεινα στο σπίτι και το έβρεχα πάνω κάτω.

«Πυρ και μανία» με τον Τέλλογλου οι πυροσβέστες της Ηπείρου- Τον κήρυξαν ανεπιθύμητο με αφορμή όσα είπε για την τραγωδία στο Μάτι

Όπως είπε τη στιγμή που η φωτιά πλησίαζε δεν υπήρχε πυροσβεστική. Τα δύο πυροσβεστικά που προφανώς ήταν της περιοχής του Νέου Βουτζά τα άκουσα να ανεβαίνουν αγκομαχώντας τη Χρυσοστόμου Σμύρνης, και σε δέκα λεπτά τα ξανάκουσα να ξανακατεβαίνουν τρέχοντας δίχως να έχουν σημάνει συναγερμό. Καμπάνες δεν χτύπησαν, ντουντούκες δεν ακούστηκαν, περιπολικά που σε άλλες φωτιές περνούσαν και φώναζαν τον κόσμο ούτε περάσανε ούτε τα άκουσα....

"Ήμουν κάτω στην πρόσοψη και προσπαθούσα να καθαρίσω τον χώρο για να σώσω τα αυτοκίνητα που δεν μπορούσα να πάρω. Εκείνη την ώρα είδα ότι πετούσε ένα μόνο ελικόπτερο, το οποίο ερχόταν πάνω από το σπίτι μας και έκανε ρίψεις στο Λύρειο. Δεν πρέπει να έκανε περισσότερες από 3 ρίψεις και μετά έφυγε...

Εγώ έφυγα κατά τις 6 και δέκα όταν το μπροστινό μας οικόπεδο πήρε φωτιά και οι φλόγες σηκώθηκαν πάνω από έξι μέτρα. Το ρίσκαρα γιατί ο δρόμος μας έχει δύο ανοίγματα..."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ