Πατριαρχεία

Ουκρανικοί Κεραυνοί: Η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ μητέρα όλων των εκκλησιών -Να μην μιλάει η Κωνσταντινούπολη μετά την αιματοβαμμένη ένωση με το Βατικανό

Τελειωμό δεν έχουν οι βαριές κατηγορίες κατά του Φαναρίου από Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους. “Μετά την ένωσή του με το Βατικανό που οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας αιματοχυσία στην Ουκρανία, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης δεν έχει ηθικό δικαίωμα να παρεμβαίνει στη θρησκευτική ζωή της χώρας αυτής. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να σιωπούν με ντροπή για την ιστορική μητρότητα της Κωνσταντινούπολης μετά την Ένωση", δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), Βασίλι Ανσίμοφ.

Έκανε λόγο για την διαβόητη ένωση του Μπρεστ το 1596, “όταν όλοι οι επίσκοποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Μιχαήλ Ρογκόα, πρόδωσαν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και παραδόθηκαν στη δύναμη της Αγίας Έδρας, ταξίδεψαν στη Ρώμη, φίλησαν τα παπούτσια του Πάπα και μαζί με τις αρχές της σημερινής Ουκρανίας έριξαν "μια μεγάλη θάλασσα από δάκρυα και αίμα" όπως έγραψε γι 'αυτούς ο διάσημος ποιητής Τάρας Σεβτσένκο”.

Υπενθυμίζεται πως η Ένωση του Μπρεστ ήταν η απόφαση 1595-96 των επαρχιών της Ρουθηνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (μητροπόλεων) στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία για να σπάσει τις σχέσεις με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και να ενταχθεί σε κοινωνία και υπό την εξουσία του Πάπα Ρώμης.

"Η Εκκλησία της Ιερουσαλήμ θεωρείται η μητέρα όλων των εκκλησιών, έτσι πρέπει να ασχοληθεί με τις εσωτερικές υποθέσεις της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης;" συνεχίζει ο Ανισόμοφ αμφισβητώντας το “πρωτείο” του Φαναρίου .

Είπε ακόμη ότι η γεωγραφία του σημερινού UOC διαφέρει σημαντικά από τη Μητρόπολη του Κιέβου, η οποία βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης πριν από αιώνες: η UOC ενώνει σήμερα όλες τις επισκοπές της Ρωσικής Εκκλησίας που υπήρχαν στο έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας , εκείνες που εδρεύουν σε εδάφη προστιθέμενα στη Ρωσική Αυτοκρατορία και αργότερα στην ΕΣΣΔ.

"Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Ουκρανία ούτε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, διότι ένα τέτοιο κράτος ή μια τέτοια Εκκλησία απλώς δεν υπήρχε πριν 300 χρόνια. Πάντα και παντού υπήρχε ένας αδιαίρετος Ρώσικός λαός για την Κωνσταντινούπολη και η Ρωσία είναι εκεί όπου οι Ρώσοι είναι, οπότε η σημερινή «μητέρα» σε καμία περίπτωση δεν είδε παιδιά της τους σημερινούς Ουκρανούς», ανέφερε ο Ανισόμοφ.

Μητροπολίτης Ονούφριος: Κανένας τομος δεν θα βοηθήσει ένα αμαρτωλό πρόσωπο

Επικριτικός αλλά σε χαμηλότερους τόνους ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος τόνισε από την πλευρά του:

"Δεν είναι ένας τόμος που επιλύει προβλήματα, αλλά ένας άνθρωπος θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα με την καλή προσπάθειά του, τα χέρια και το κεφάλι του."δήλωσε ο μητροπολίτης σε κήρυγμά του.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας, «κάθε άνθρωπος πρέπει να πάρει ένα προσωπικό τόμο ελευθερίας» που «δίνεται σε ένα πρόσωπο από τον Θεό, όχι από κάποιο Πατριαρχείο».

Όταν ένας άνθρωπος ζει μια ενάρετη ζωή, μετανοεί τις αμαρτίες του, αποφεύγει τα ψέματα, προσπαθεί να κάνει ό, τι του λέει ο Θεός να κάνει, αγαπά τον Θεό, αγαπά τον γείτονά του, συμμετέχει σε φιλανθρωπία, τότε απαλλάσσεται από την αμαρτία. Ο πνευματικός Τόμος που ο Κύριος δίνει σε ένα πρόσωπο είναι η σωστή έννοια του όρου ", δήλωσε ο Μητροπολίτης και συμπλήρωσε:

"Αν είμαι παγιδευμένος στην αμαρτία, δεν είμαι ελεύθερος, είμαι σκλάβος της αμαρτίας, σκλάβος της βλάβης, σκλάβος του διαβόλου και ο διάβολος δεν μπορεί να φοβάται ούτε να εκδιώκεται από οποιονδήποτε τομο, μπορεί να εκδιωχθεί μόνο με προσευχή και μετάνοια και με καλές πράξεις ",

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας καταδικάζει ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης

Στο μεταξύ η Σύνοδος της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην Ουκρανία και καταδίκασε αυτό που ονομάζει ως αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

"Η Σύνοδος ανησυχεί για τις μονομερείς ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έστειλαν δύο ιεράρχες στο Κίεβο για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας. Πιστεύουμε, βάσει της εμπειρίας της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι τέτοιες ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, που λαμβάνονται χωρίς συντονισμό με τους κανονικούς ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία όσο και για την ενότητα της Παγκόσμιας Εκκλησίας εν γένει . Αν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα υποστεί μεγάλες ζημιές, και τα εκατομμύρια των ουκρανών Ορθόδοξοων Χριστιανων θα πρέπει να υφίστανται διακρίσεις, έχοντας στερηθεί των εκκλησιών και των μοναστηριών τους. Καταδικάζουμε έντονα τις αντι-κανονικές ενέργειες από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που προβάλλει στη δήλωσή της στις 14 Σεπτεμβρίου και έχουμε επίσης εκφράσει ισχυρή υποστήριξη για τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο ", ανέφερε η δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ