Οικονομία

Οι ξένοι... εξαφάνισαν τα πωλητήρια σπιτιών στην Αθήνα - Ποιοι αγοράζουν και πού

Με το σταγονόμετρο βρίσκει πλέον κάποιος διαμέρισμα για ενοίκιο ή αγορά σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Κουκάκι και οι Αμπελόκηποι, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε τμήμα των βορείων προαστίων, όπως το Χαλάνδρι. Οι αυξήσεις στα ενοίκια στις συγκεκριμένες περιοχές ξεκινούν από το 15% και φτάνουν μέχρι και το 30%, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων που επισημαίνουν πως συνεχίζονται αμείωτες οι αγορές ακινήτων από ξένους.

Οι ξένοι αγοραστές, που επενδύουν με το βλέμμα στη «Χρυσή Βίζα», δηλαδή τη λήψη πενταετούς άδειας παραμονής για το σύνολο της οικογένειας του επενδυτή, επεκτείνονται πλέον και σε περιοχές εκτός του κέντρου όπως το Γαλάτσι, ενώ ολόκληρες συνοικίες του Πειραιά βρίσκονται στο στόχαστρο Σύρων, Λιβανέζων κ.ά.

Οι Κινέζοι εξακολουθούν να αγοράζουν σε ολόκληρη την Αττική, ανάλογα με τα βαλάντια, ενώ οι Τούρκοι επιμένουν να σαρώνουν την παραλιακή ζώνη (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη). Εταιρείες ή ιδιώτες από το Ισραήλ έχουν επίσης πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Η Αθήνα δεν έχει μετατραπεί σε παράδεισο του real estate, καθώς αρκετοί ξένοι επενδυτές που επενδύουν στα εμπορικά ακίνητα είναι ακόμα στην αναμονή. Ούτε οι δημοτικές αρχές της πόλης πιέζονται για να εφαρμόσουν μέτρα όπως αυτά που έλαβαν στο Βανκούβερ το 2016, με την επιβολή πρόσθετου φόρου 15% σε οποιονδήποτε ξένο υπήκοο αγοράζει ακίνητο στην καναδική πόλη. Όμως σε περιοχές όπως το Κουκάκι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσεις διαμέρισμα προς αγορά ή ενοικίαση καθώς έχει καταληφθεί πλήρως από όσους επενδύουν σε διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως το Airbnb.

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, όπως επισημαίνουν κατασκευαστές, αρχίζουν να κινούνται και τα οικόπεδα, ακόμα και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. «Φέτος πραγματοποιήθηκαν αγορές οικοπέδων, στο ένα τρίτο της τιμής σε σχέση με το 2008», τονίζει ισχυρός εργολάβος θεσσαλικής πόλης στο Euro2day.gr. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι μύθος το μεγάλο απόθεμα κατοικιών, καθώς ακόμα και πολυκατοικίες που είχαν ολοκληρωθεί προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, «είναι ήδη άνω των 10 ετών και τα περισσότερα δεν πληρούν τις απαιτήσεις θερμομόνωσης, ενεργειακής απόδοσης κ.λπ. των νέων αγοραστών». Προς το παρόν, οι νέες κατασκευές εντοπίζονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ η Αττική παραμένει στην ουρά.

Η τουριστική έκρηξη δεν ανεβάζει μόνο τις τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα, αλλά στηρίζει και την οικοδομή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο. Οι περιοχές στις οποίες καταγράφεται μεγάλη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, που κατά τα άλλα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2007, είναι το Νότιο Αιγαίο (αύξηση 117% με βάση την επιφάνεια) και το Ιόνιο (αύξηση 35%). Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Στερεά Ελλάδα (35,7%) και Πελοπόννησο (22,2%, πάντα με βάση την επιφάνεια). Για λόγους σύγκρισης, πάντως, το 2007 είχαν εκδοθεί νέες οικοδομικές άδειες για συνολική επιφάνεια περί τα 18 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ενώ στο διάστημα Ιούλιος 2017-Ιούνιος 2018, οι νέες άδειες αφορούσαν την κατασκευή μόλις 2,9 εκατ. τ.μ.

Την έκρηξη των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, στην οποία συμβάλλει και η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών τιμών, επιβεβαιώνουν και πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, τα φορολογικά έσοδα από μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων (το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από αγοραπωλησίες ακινήτων) έφτασαν τα 204,63 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 40,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων είχε φτάσει σε 3.154 (8.123 άδειες συμπεριλαμβανομένων και των μελών των οικογενειών τους) μέχρι τις 31 Αυγούστου, με την Κίνα να έρχεται πρώτη με συνολικά 1.521 άδειες, τη Ρωσία με 438 να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και την Τουρκία με 337 να κατατάσσεται τρίτη. Το 2013 είχαν χορηγηθεί μόλις 21 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων. Το 2014 εκδόθηκαν 423 άδειες, 505 το 2015, 583 το 2016, και 961 το 2017.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ