Μέση Ανατολή

Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν τη Συρία: Ενίσχυση αμερικανικών F-35 στο Ισραήλ λόγω των S-300 - Μετασταθμεύουν και F-22 σε Ιορδανία

Μοίρα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας με αεροσκάφη F-35 θα παραδοθεί άμεσα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία, για να αντισταθμισθεί η υπεροχή της συριακής αεράμυνας με τους πυραύλους S-300. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ν.Τραμπ έδωσε εντολή για την παράδοση επιπλέον αεροσκαφών F-35, άμεσα παραδοτέων στο Ισραήλ, σε απάντηση των τεσσάρων ρωσικής κατασκευής συστοιχιών S-300 που παραδόθηκαν στον Άσαντ, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος ενώ πληροφορίες φέρουν και την μεταστάθμευση F-22 σε Ιορδανία.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι το σύστημα αεράμυνας των Ρώσων μετά και την παράδοση των S-300 στην συριακή αεράμυνα, αποτελεί μια είδους «ασπίδα» στις κινήσεις Ιρανών, Χεζμπολάχ και Σύρων κατά του Ισραήλ και αυτό σήμανε συναγερμό στην χώρα.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ελήφθη, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ σε ανώτατο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, σχετικά με την αύξηση της απειλής κατά του Ισραήλ.

Τα F-35 θα προέρχονται από μοίρες Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και θα είναι σε ενεργό υπηρεσία, ακριβώς όπως οι ρωσικοί S-300 που δόθηκαν στον Άσαντ, για να αναχαιτίσουν τις ισραηλινές επιδρομές.

Εκτός από την ενημέρωση για την απόφαση του πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου, η Ουάσιγκτον την κοινοποίησε επίσης και στους δύο πρίγκιπες του Κόλπου, τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και τον Μοχάμεντ Μπιν Ζαούντ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή θα είναι η πρώτη αμερικανική μοίρα F-35 Μοίρα στην περιοχή και θα μετασταθμεύσει στο Ισραήλ σύντομα από την βάση Al Dhafra Air, 32χλμ. νότια του Αμπού Ντάμπι.

Στρατιωτικές πηγές του ισραηλινού πρακτορείου ειδήσεων DEBKAfile εκτιμούν αυτήν την μαζική μεταφορά προηγμένων αμερικανικών αεροσκαφών στο Ισραήλ, ως μια κίνηση αποφασιστικότητας να διατηρηθεί σε θέση υπεροχής η ισραηλινή πολεμική αεροπορία πάνω από τη Συρία, παρά την παρουσία των S-300s και των υπόλοιπων ρωσικών συστημάτων παρεμβολών.

Για το θέμα αυτό, ο Ρώσος υφυπουργός εξωτερικών Σεργκέι Βερτσίν σχολίασε χθες Πέμπτη, ότι ελπίζει «το Τελ Αβίβ να έχει καλή κρίση στην περιοχή και να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στη Συρία μετά την παρουσία S-300».

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πολεμική προειδοποίηση προς το Ισραήλ να μην επιτεθεί στις ρωσικές συστοιχίες S- 300 διότι μετά γαια πυρί μιχθήτω.

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Εφιαλτικές εξελίξεις στη Συρία: Το Τελ-Αβίβ ρίχνει τα F-35 στη σύγκρουση με την Δαμασκό – Έγινε εκπαίδευση Ισραηλινών σε Eλληνικούς S-300;), αναφέραμε ότι σε μέγα θέμα έχει αναγορευθεί για ολόκληρη την ηγεσία του Ισραήλ, ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος των συριακών συστοιχιών S-300, ενώ σήμερα προκλήθηκαν «εγκεφαλικά” μετά την πιστοποίηση μέσω ρωσικού βίντεο της παράδοσης τους στον Άσαντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Σύροι στρατιωτικοί που θα χρησιμοποιήσουν τα συστήματα πυραύλων S-300 θα είναι έτοιμοι μετά από 3 μήνες εκπαίδευσης.

Οι εκτοξευτές όμως αποφασίστηκε ότι θα επανδρωθούν από Ρώσους χειριστές και Σύρους αξιωματικούς βολής, οι οποίοι θα παρίστανται για να πιέσουν το κουμπί εκτόξευσης σε περίπτωση αναχαίτισης, έτσι οι Ρώσοι δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο σε καμία περίπτωση.

Αυτό όμως σημαίνει ταυτόχρονα ότι, οποιαδήποτε εναέρια ή χερσαία επιδρομή εναντίον των συριακών S-300 από Ισραήλ και ΗΠΑ, θα πλήξει και Ρώσους εκτός τους Σύρους στρατιωτικούς και αυτό αποτελεί πλέον Casus belli για την Μόσχα.

Γαλλικό ΥΠΕΞ για τους ρωσικούς S-300 στη Συρία: "Κίνδυνος στρατιωτικής κλιμάκωσης"

Για κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης από την παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία στη Συρία μίλησε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

H ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 από τη Ρωσία στη Συρία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει στρατιωτική κλιμάκωση, δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αγκν Βον Ντερ Μουλ.

Η Γαλλία παρακολουθεί με ανησυχία την παράδοση από τη Ρωσία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Συρία, όπως σημείωσε η ίδια.

«Εν μέσω εγχώριων εντάσεων, η παράδοση τέτοιου εξοπλισμού από τη Ρωσία συμβάλλει στη διατήρηση του κινδύνου για στρατιωτική κλιμάκωση και στην απομάκρυνση των προσδοκιών για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης», ανέφερε ακόμη.

Πριν από κάποιες ημέρες, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου είχε δηλώσει ότι στο πλαίσιο της παράδοσης των S-300 στη Συρία, απέστειλε σχεδόν 49 μονάδες εξοπλισμού στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού στη Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές