Αρχείο

Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το «ρήγμα» του Ντονέτσκ - Στα πρόθυρα θρησκευτικού πολέμου η Ουκρανία - Βαρυσήμαντη αντίδραση από το Κρεμλίνο

Υβριδικό πόλεμο ξεκίνησε η δύση στην Ουκρανία εμπλέκοντας και την θρησκεία στα σχέδια της με στόχο την ολική αναζωπύρωση αυτού του μετώπου, για την τελική περικύκλωση της Ρωσίας.

Η Μόσχα αντιδρά αρχικά έντονα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ενώ αποστέλλει παράλληλα πυραυλικά συστήματα στο Ντονιέτσκ για τον αναμενόμενο δεύτερο γύρο άγριου πολέμου με την δύση.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παίρνοντας θέση για το αυτοκέφαλο της εκκλησίας του Κιέβου, ανέφερε ότι η "πρόκληση" της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της ουκρανικής εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε την "άμεση δημόσια υποστήριξη" από την Ουάσινγκτον.

Περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «πρόκληση» εκ μέρους του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που αναλήφθηκε με άμεση δημόσια υποστήριξη από την Ουάσινγκτον», μιλώντας ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα ΜΜΕ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η παρέμβαση στα εσωτερικά της Εκκλησίας απαγορεύεται από το νόμο στην Ουκρανία, στη Ρωσία και ελπίζω σε κάθε φυσιολογική κατάσταση», είπε.

Η Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρία του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη με ανακοίνωση αποδέχθηκε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έως τώρα υπάγονταν στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Η κίνηση αυτή αντιμετωπίστηκε με οργή αρχικά από τον Πατριάρχη της Μόσχας, ο οποίος θα χάσει ουσιαστικά την επιρροή του σε χιλιάδες ενορίες στην Ουκρανία.

Όλα αυτά όμως εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο της δύσης που αφορά την ενεργοποίηση του «ρήγματος» Ντονέτσκ με κάθε τρόπο, με σκοπό την στρατηγική περικύκλωση της Ρωσίας, από την Ουκρανία και με την χρήση της θρησκείας.

Μόλις σήμερα ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά μετέφεραν πυραυλικά συστήματα στην ρωσική πλευρά της πόλης.

Μέλη του οργανισμού εντόπισαν συνοδεία καμουφλαρισμένων ρωσικών φορτηγών που εισέρχονταν και εξέρχονταν από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντονιέτσκ.

Οι οθόνες της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (SMM) στην Ουκρανία εντόπισαν συνοδεία φορτηγών στο ρωσικά κατεχόμενο Ντονέτσκ, που μετέφεραν πυραυλικά συστήματα MRL Grad, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Οι Ρώσοι ειδικοί και το Κρεμλίνο, αναμένουν πολύ γρήγορα εξελίξεις πολεμικού χαρακτήρα στην Ανατολική Ουκρανία και λαμβάνουν τα μέτρα τους έναντι του ουκρανικού στρατού και των δυτικών μισθοφόρων, που εφοδιάζονται με βαρύ δυτικό εξοπλισμό ενόψει νέου γύρου μαχών με τους Ρωσόφωνους.

Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν συγχαρητήρια στο Κοινοβούλιο της Ουκρανίας και την ηγεσία της χώρας, για την επέκταση του νόμου που αφορά την ισχύ ειδικού καθεστώτος στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert, δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να ακυρώσει τις παράνομες ψευδείς εκλογές που διοργανώνει στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.

«Η Ρωσία και οι δυνάμεις της που ανατινάζουν αποθήκες παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για κατάπαυση των εχθροπραξιών, οφείλουν να αποσύρουν όλους τους ξένους μαχητές, να ανταλλάξουν κρατούμενους και να διαλύσουν όλους τους παράνομους ένοπλους σχηματισμούς.

«Η Μόσχα πρέπει να θεσπίσει νόμο για πλήρη και συνολική κατάπαυση του πυρός και να ακυρώσει τις παράνομες ψευδείς εκλογές που διοργανώνει στα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας», δήλωσε ο Νάουερτ.

Ουσιαστικά η Ουκρανία παίρνει φωτιά από όλες τις απόψεις. Εδώ έχουμε σαφώς όμως μια προσπάθεια εντυπώσεων από την δύση, η οποία προσπαθεί να ακυρώσει οποιαδήποτε δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στην Ανατολική Ουκρανία, για να μην πάθει ότι έπαθε με την Κριμαία.

Το σχέδιο με το αυτοκέφαλο κόβει όλους τους δεσμούς του Κιέβου με την Μόσχα σε ένα άκρως ευαίσθητο θέμα, όπως είναι η εκκλησία και η υπαγωγής της στο πατριαρχείο της Μόσχας, ελαχιστοποιώντας κάθε ρωσική επιρροή.

Κάθε ρωσικό είναι εχθρικό για τις ΗΠΑ στην Ουκρανία και το ίδιο ισχύει και με την εκκλησία που έχει επιρροή στην ζωή εκατομμυρίων πολιτών.

Σκοπός των Αμερικανών σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτων αξιωματικών του ΝΑΤΟ, σχεδίων της συμμαχίας και πολλών ινστιτούτων, είναι η τοποθέτηση, μελλοντικά, βαλλιστικών πυραύλων σε ουκρανικό έδαφος, οι οποίοι θα στοχεύουν στα Ουράλια στα οποία ευρίσκονται όλες οι μυστικές εγκαταστάσεις των Ρώσων από εργοστάσια μέχρι εργαστήρια και στρατόπεδα. 

Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και μόνο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ