Κόσμος

Οι ΗΠΑ «απλώνονται» στα Σκόπια: «Έχετε τη συνεχή υποστήριξη της Ουάσινγκτον» - Ο Μ.Πάλμερ αρνήθηκε να συναντηθεί με Ιβάνοφ και Μίτσκοσκι

Οι ΗΠΑ απλώνονται σταδιακά στα Σκόπια, ενισχύοντας την δυτική επιρροή με την επίσκεψη του Μάθιου Πάλμερ στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο και με μοναδικό στόχο τον εξοβελισμό της Ρωσίας από την περιοχή με την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στο ονοματολογικό των Σκοπίων γίνονται πάντα με μεθοδικότητα, δια μέσου πολιτικών προσώπων που επισκέπτονται την περιοχή, αλλά και συγκεκριμένων δηλώσεων με μηνύματα προς ανθρώπους-κλειδιά.

Η τελευταία αυτή παρέμβαση βασιζόταν στην άρνηση των ΗΠΑ για σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO, αλλά και νέες κατηγορίες για απειλές και εκβιασμούς, καθώς και εμπλοκή της Ρωσίας.

Τελευταία εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός πως το VMRO-DPMNE, διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος, ο οποίες είχε διαφωνήσει με την τακτική του κόμματος στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια.

Την ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ, καθώς και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα και την περιοχή συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια.

Ο Νίκολα Ντιμίτροφ τον ευχαρίστησε για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της πΓΔΜ. Τόνισε ότι οι πολίτες βλέπουν το μέλλον τους μέσα στην ευρωατλαντική οικογένεια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα προχωρήσει με επιτυχία η πορεία της χώρας προς τη θέση που της αρμόζει στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, συζήτησαν τις τρέχουσες πτυχές της προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την πρόσφατη πρόοδο σχετικά με τη διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών στο Κοινοβούλιο για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας με την Ελλάδα και την ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία ως το 30ο μέλος της.

Aρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ιβάνοφ και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, Μάθιου Πάλμερ, εκθείασε την ιστορική απόφαση του κοινοβουλίου της Παρασκευής για την έναρξη της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους 80 βουλευτές που ψήφισαν ‘ναι’ και συνεχάρη τους οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE που τόλμησαν να ψηφίσουν για τα συμφέροντα της χώρας και όχι για το κόμμα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα Σκόπια, ο Πάλμερ ανέφερε ότι συναντήθηκε με 30 βουλευτές από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των οκτώ βουλευτών του VMRO-DPMNE που ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

Διατύπωσε την ανησυχία του από το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές εκτίθενται σε πιέσεις και απειλές. Πρόσθεσε ότι δεν είναι αναγκαίο να συναντηθεί με τον επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χριστιγιάν Μίτσκοσκι, εξαιτίας της επιστολής που έστειλε στον Γουές Μίτσελ. Επίσης, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συναντηθεί ούτε και με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκε Ιβάνοφ.

Αναφερόμενος στην ηγεσία του VMRO-DPMNE, ο Πάλμερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακούν δηλώσεις για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά οι πράξεις τους τις ανατρέπουν, «περιμένουμε από την ηγεσία του VMRO-DPMNE να προβεί σε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις, που θα είναι η υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέσω της οποίας ανοίγει ο δρόμος προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Ο Πάλμερ εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του στην πρωτοφανή συμμετοχή της Ρωσίας στις διαδικασίες στη χώρα και γενικά στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά τη στάση της ρωσικής πρεσβείας ότι θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τη χώρα ως ‘Μακεδονία’, ο Πάλμερ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατανοούν αυτή τη στάση και δεν την σχολιάζουν. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία δυνατότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εμποδίσει τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών.

Το VMRO-DPMNE διέγραψε τον αντιπρόεδρο του κόμματος

Η Κεντρική Επιτροπή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, διέγραψε στη διάρκεια της αποψινής της συνεδρίασης, τον Μίτκο Γιάντσεφ από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, είχε διαφωνήσει με την τακτική του κόμματος, στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας.

Το VMRO-DPMNE, ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, είχε καλέσει του υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα.

Την περασμένη Παρασκευή, το VMRO-DPMNE διέγραψε από τις τάξεις του επτά βουλευτές του, οι οποίοι είχαν ψηφίσει υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές