Κόσμος

Οι εκλογές - «χαστούκι» για τη Μέρκελ στη Βαυαρία - Γρίφος η νέα κυβέρνηση

Σκληρό παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία, λίγες ώρες μετά την πανωλεθρία των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), των βαυαρών εταίρων της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), με τους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης με δονήσεις που φθάνουν όχι μόνο μέχρι το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» στη Γερμανία πρέπει να μείνει σταθερός.

Οι μόνοι που πανηγυρίζουν από τις χθεσινές εκλογές στη Βαυαρία είναι οι Πράσινοι, το κόμμα των οποίων κατάφερε να διπλασιάσει τη δύναμή του.

Το ερώτημα τώρα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάρκους Ζέντερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας που ανανέωσε τη θητεία; Με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους (FW) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μήπως με τους Πράσινους, τους μοναδικούς νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης; Σίγουρα πάντως όχι με τους ευρωσκεπικιστές.

Ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Μπλούμε δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα μήνας για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στη Βαυαρία.

«Οι εκλογές στη Βαυαρία έχουν ένα χαρακτηριστικό»,όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung»:έχουν προσωπικές επιπτώσεις ... Μέρκελ, Ζεεφόφερ, Αντρέα Νάλες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τις απογοητευτικές, πλην όμως αναμενόμενες, επιδόσεις των κομμάτων τους.

Τρίζει η «καρέκλα» του Ζεεχόφερ

Το 37,2% των Χριστιανοκοινωνιστών είναι ένα «χαστούκι» για τον ηγέτη του κόμματος Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση με τους αντάρτες να καραδοκούν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για τον βάλουν στο περιθώριο. Ο Μάρκους Ζέντερ μπορεί να είναι ο νικητής των χθεσινών εκλογών όμως το αποτέλεσμα του κόμματός του αμαυρώνει την εικόνα του καθώς χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την πολιτική του Ζεεχόφερ, υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας και ηγέτη του κόμματος CSU.

Την ίδια ώρα,στο κόμμα των Πρασίνων από χθες ανοίγουν σαμπάνιες αφού κατάφεραν να διπλασιάσουν το ποσοστό τους κατακτώντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,5%. Η Καταρίνα Σούλτσε, συμπρόεδρος του κόμματος,δήλωσε ότι φυσικά και είναι πρόθυμη να μπει στην κυβέρνηση, τόνισε ωστόσο, ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Γρίφος η νέα κυβέρνηση στη Βαυαρία

Ένας «μαύρος-πράσινος» συνασπισμός-CSU-Gruene-είναι δύσκολο να σχηματιστεί καθώς ο Μάρκους Ζέντερ έσπευσε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Όσον αφορά το περιεχόμενο, οι Πράσινοι είναι μίλια μακριά».

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών, ένας συνασπισμός με τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Από τις 205 έδρες στη βαυαρική βουλή,απαιτούνται 112 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Αλλά κι ένας τριμερής συνασπισμός με τους Ελεύθερους Δημοκράτες - δηλαδή (FDP)- CSU και FW- θα ήταν επίσης εφικτός.

Οι «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» (FW), ένα ανεξάρτητο κόμμα, κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 11,6%. Εκτοπίζοντας τους ευρωσκεπικιστές AfD στην τέταρτη θέση, η ηγεσία του κόμματος έσπευσε να δηλώσει ότι για να μπει στην κυβέρνηση θέλει τρία υπουργεία.

Με το...καλημέρα, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AfD απέσπασε ποσοστό 10,2% με τα μέλη του κόμματος να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στα έδρανα της βαυαρικής βουλής. Συνολικά, σε 15 κρατίδια της Γερμανίας, το AfD δηλώνει «παρών» στη βουλή.

Τέλος, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης με την Αντρέα Νάλες,την ηγέτιδα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών να χρεώνεται το χθεσινό απογοητευτικό αποτέλεσμα στην κάλπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ