Στρατός Ξηράς

Οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνουν εξώδικο στον Τσακαλώτο

Το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών ετοιμάζεται να αποστείλει εξώδικο στον Τσάρο της Ελληνικής Οικονομίας, Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των αναδρομικών, προκειμένου να εξασφαλίσει την δέσμευση ότι δεν θα αποκλειστούν ομάδες και κατηγορίες αποστράτων από την επιστροφή των ποσών των αναδρομικών.

Σε επικοινωνία που είχε το OnAlert.gr με τον επικεφαλής του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, ο Αντιναύαρχος ε.α. Σπύρος Περβενάς υποστήριξε ότι το εξώδικο θα κοινοποιηθεί εντός του προσεχούς διαστήματος στον Υπουργό Οικονομικών, ενώ υπογράμμισε δε ότι η αιτία για την αποστολή του εξωδίκου είναι η αναντιστοιχία στο κονδύλι που τελικώς εγγράφεται στον προϋπολογισμό και στο ύψος του κονδυλίου που έκαναν λόγο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα δημοσιεύματα.

Αυτή η απόκλιση, σύμφωνα με τον κ. Περβενά θεωρείται ανησυχητική και προκειμένου να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα όλων των αποστράτων, ενεργοποιείται αυτό το νομικό μέσο προς ώρας.

Τι προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογιμσού για το 2019:

Στα 800 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται τελικά το κονδύλι που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2018, όπως αυτό περιγράφεται στον προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, για την απόδοση των αναδρομικών στους στρατιωτικούς.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία "Πιστώσεις υπό κατανομή" αναφέρεται:

"Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι δαπάνες του ΠΔΕ (με ταμειακή εκτίμηση 6.750 εκατ. ευρώ), το τακτικό αποθεματικό και οι υπό κατανομή πιστώσεις προς τους ΟΚΑ. Επίσης περιλαμβάνεται και πρόβλεψη, ύψους 800 εκατ. ευρώ (σε καθαρή βάση) για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, που αφορούν την καταβολή αναδρομικών αποδοχών.

Οι δαπάνες, για την κατηγορία αυτή εκτιμώνται σε δημοσιονομική βάση, στα 8.784 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 720 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεταφορά πιστώσεων από το αποθεματικό, συνολικού ύψους 540 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν μεταφερθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, για να αντιμετωπισθούν δαπάνες κυρίως για:

- την εκτέλεση τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων,
- την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,
- την αποπληρωμή συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Κεντρικής Διοίκησης και
των λοιπών φορέων προς την ΔΕΗ,
- την κάλυψη της δαπάνης καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών και
- την επιδότηση άγονων γραμμών.

Τα σενάρια

Οι ασκήσεις επί χάρτου για την επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς συνεχίζονται. Η εν εξελίξει επεξεργασία κατά τις πληροφορίες του OnAlert αφορά μόνο στο σκέλος του τρόπου καταβολής καθώς το χρονικό ορόσημο έχει κλειδώσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίον οι δικαιούχοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα οφειλόμενα ποσά.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό θα συμβεί με ξεχωριστή καταβολή εντός του μηνός ή τα ποσά θα καταβληθούν μαζί με τις μισθοδοσίες στα τέλη Νοεμβρίου. Παρότι το επικρατέστερο σενάριο ήθελε η εξόφληση των αναδρομικών να γίνεται εφάπαξ, στην παρούσα φάση οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού, φέρονται να επαναφέρουν το σχέδιο της προκαταβολής του 50% των οφειλομένων και της εξόφλησης το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2020. Δηλαδή μίνιμουμ σε 12 δόσεις και το αργότερο σε δύο έτη.

Σε κάθε περίπτωση οι 53 δόσεις έχουν σαφώς προσδιορισμένο κονδύλι το οποίο και θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και το ύψος του υπολογίζεται στα 804,7 εκατομμύρια ευρώ, για την εξόφληση των περίπου 250.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία δικαιούχων.
Η λύση στον γρίφο του τρόπου καταβολής αναμένεται να δοθεί όταν πιθανότατα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Υπεθυνθμίζεται ότι ανάλογα με τον βαθμό τα τελικά ποσά επιστροφής είναι τα ακόλουθα:
- Δεκανέας ΕΠ-ΟΠ => €16,12/μήνα ή 1.337 ευρώ συνολικά
- Λοχίας => €17,91/μήνα ή 1.485 ευρώ συνολικά
- Επιλοχίας => €19,64/μήνα ή 1.629 ευρώ συνολικά
- Αρχιλοχίας (ΣΜΥ) => €15,63 ή 1.313 ευρώ συνολικά
- Ανθυπασπιστής (ΣΜΥ) => €18,55 ή 1.538 ευρώ συνολικά
- Υπολοχαγός (ΣΣΕ) => €20,10 ή 1.667 ευρώ συνολικά
- Λοχαγός (ΣΣΕ) => €30 ή 2.488 ευρώ συνολικά
- Ταγματάρχης (ΣΣΕ) => €36 ή 2.986 ευρώ συνολικά
- Συνταγματάρχης => €83 ή 6.885 ευρώ συνολικά
- Ταξίαρχος => €110 ή 9.125 ευρώ συνολικά
- Στρατηγός => €130 ή 10.784 ευρώ συνολικά

Πηγή: onalert.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...