Πατριαρχεία

Ξύλο στον Πανάγιο Τάφο! Αστυνομικοί κατά μοναχών (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες Κόπτες μοναχοί χτυπήθηκαν από την ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για αμφισβητούμενο μοναστήρι στο χώρο της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου.

Μάλιστα ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος δημοσίευσε φωτογραφία και βίντεο σχετικά με το γεγονός που δείχνει πως οι αστυνομικοί κρατούν τον άνδρα που βρισκόταν στο έδαφος με μαύρα άμφια, ενός κοπτη ιερέα, και τον μετέφεραν κρατώντας του τα χέρια και τα πόδια. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους προπηλακίζουν μερικούς ακόμη κόπτες μακριά από την είσοδο στο συγκρότημα του ναού.

https://www.youtube.com/watch?v=1Iy_amRnd_c

Οι μοναχοί πραγματοποιούσαν μια διαμαρτυρία στην πλατεία της εκκλησίας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ για να εναντιωθούν στις εργασίες αναστήλωσης του Ισραήλ στην τοποθεσία που λένε ότι ευνοούν τους Αιθίοπες μοναχούς που ζουν στο μοναστήρι.

Ένας μοναχός, ο Μακάριος Ορσαλέμι, σύρθηκε και ακινητοποιήθηκε στο έδαφος από τη στρατιωτική αστυνομία κατά τη διαμαρτυρία, ενώ άλλοι χτυπήθηκαν με σκοινί καθώς προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργάτες από την αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ να μετακινούν υλικά και εργαλεία αποκατάστασης.

Ο Orshalemy απελευθερώθηκε μισή ώρα αφού η κοπτική εκκλησία ζήτησε από την πρεσβεία της Αιγύπτου στο Τελ Αβίβ να παρέμβει.

"Οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν αποκατάσταση στην ιδιοκτησία της κοπτικής εκκλησίας χωρίς τη συγκατάθεσή μας και υπέρ των Αιθιοπών μοναχών, γι 'αυτό διαμαρτυρηθήκαμε και προσπαθήσαμε να τους αποτρέψουμε", δήλωσε εκρπόσωπος των Κοπτών.

Σχετικά με το μοναστήρι πάντως το ζήτημα κρατάει 47 χρόνια!

Το μοναστήρι al-Sultan βρίσκεται στην κορυφή της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου και σήμερα ελέγχεται και διοικείται από την Αιθιοπική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ, παρά την απόφαση του ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου το 1971, που επιβεβαίωσε την κυριότητα της αιγυπτιακής κοπτικής εκκλησίας πάνω στο μοναστήρι.

Ο εκπρόσωπος των Κοπτών είπε ότι η κοπτική εκκλησία θα πάει στο δικαστήριο για να σταματήσει την ισραηλινή αποκατάσταση στο εσωτερικό του αλ-Σουλτάν και να ζητήσει την εφαρμογή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου.

"Έχουμε 23 έγγραφα ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν από το 1680 και μέχρι το 1961 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κάποια από την Ιορδανία, που αποδεικνύουν την κυριότητά μας για το μοναστήρι της Αλ Σουλτάν ", ανέφερε.

Το 1970, οι ισραηλινές αρχές έσπασαν το Al-Sultan και πέταξαν έξω τους κοπτες μοναχούς. Άλλαξαν κλειδαριές των θυρών και έδωσαν τα κλειδιά στους Αιθίοπες μοναχούς που ζούσαν ήδη στο μοναστήρι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ