Κυβέρνηση

Ξεπουλούν τα πάντα - Στο Υπερταμείο και το... αρχαίο θέατρο Λάρισας!

Εκατόν είκοσι ένα ακίνητα του δήμου Λαρισαίων θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, μαζί και ολόκληρο το αρχαίο θέατρο Λάρισας! Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης Απόστολος Καλογιάννης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους σχετικά με τα ακίνητα που βρίσκονται στο δήμο και πρότεινε να συνταχθεί ένα αίτημα προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής για την εξαίρεση από το Υπερταμείο των 47 ακινήτων που έχουν κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε τελικά να ελεγχθούν από τις παρατάξεις και τα 121 ακίνητα που βρίσκονται στην λίστα του Υπερταμείου, να διατυπωθούν γνώμες και να συνταχθεί και το αντίστοιχο αίτημα για τη εξαίρεση των ακινήτων σε επόμενη συνεδρίαση.

Το αρχαίο θέατρο Λάρισας αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε ο κατάλογος. Πριν από μερικές δεκαετίες, στον χώρο υπήρχαν μονάχα πολυκατοικίες. Ο τότε έφορος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθανάσιος Τζιαφάλιας εντόπισε τα κατάλοιπα του αρχαίου μνημείου και έβαλε σκοπό της ζωής του να το αποκαλύψει.

Κατάφερε με πολλές δυσκολίες να απαλλοτριωθούν σταδιακά, σε τέσσερις δόσεις, τα ακίνητα που υπερκάλυπταν το θέατρο και να γίνουν ανασκαφές. Σήμερα η Λάρισα έχει ένα μνημείο για το οποίο δικαίως υπερηφανεύεται. Κάποιοι ανεγκέφαλοι όμως είδαν πως υπήρχαν απαλλοτριωμένα… οικόπεδα, τέσσερα μάλιστα (ισάριθμα με τον αριθμό των απαλλοτριώσεων) και χωρίς να σκεφτούν τίποτα τα πρόσθεσαν στο Υπερταμείο.

Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού προσπαθεί να πει πως όλα αυτά έγιναν επειδή δεν υπάρχει αρχαιολογικό κτηματολόγιο. Στην πραγματικότητα δεν παίζει κανένα ρόλο και το γνωρίζουν. Αν κάποιος είχε συμβουλευθεί το Εθνικό Αρχείο Μνημείων και το Τμήμα Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού, από τα οποία  παίρνει και το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο τους κωδικούς, προφανώς και θα μπορούσαν να εξαιρέσουν τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Ή εάν ρωτούσαν τις εφορείες αρχαιοτήτων ανά τη χώρα, οι οποίες γνωρίζουν τους κηρυγμένους χώρους, τα μουσεία και τα πολιτιστικά κτίρια. Αλλά είπαμε: όλα έγιναν με αχαρακτήριστη προχειρότητα και επιπολαιότητα, χαρακτηριστική των κυβερνώντων.

Της Αγγελικής Κώττη

liberal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...