Πατριαρχεία

Ξεκίνησε η Σύνοδος στο Φανάρι! Νέα παρέμβαση από Κύριλλο και Κρεμλίνο για το ουκρανικό

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξεκίνησε πριν από λίγο στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της εικάζεται πως θα εξεταστεί η προσπάθεια ανεξαρτησίας (αυτοκεφαλίας) της ουκρανικής Εκκλησίας.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/537542936693029/

Η σύνοδος αναμένεται να διαρκέσει τρεις μέρες, μέχρι τις 11 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για τα ζητήματα που υποβάλλονται προς συζήτηση. "Η ημερήσια διάταξη των μηνιαίων συνεδριάσεων δεν αποκαλύπτεται ποτέ στον Τύπο", εξηγεί η υπηρεσία Τύπου.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι του Πατριαρχείου  κατέστησαν νωρίτερα σαφές ότι η απόφαση για τη χορήγηση ανεξαρτησίας στην ουκρανική εκκλησία θα μπορούσε να ανακοινωθεί επισήμως κατά τη συνάντηση αυτή.

Σημειώνεται πως οι πατριαρχικοί Έξαρχοι που στάλθηκαν στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ και ο Επίσκοπος Έντμοντον Ιλαρίων από τον Καναδά, προσκλήθηκαν επίσης στη συνάντηση να παρουσιάσουν για το έργο τους με τους σχισματικούς στην Ουκρανία και να μιλήσουν για το εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει αυτοκεφαλία.

Ρωσικές παρεμβάσεις

"Η Ρωσική Εκκλησία σκοπεύει να υπερασπιστεί τους ιερούς κανόνες σε όλο τον κόσμο", ανέφερε ο Πατριάρχης  Μόσχας και πασών των Ρωσιών σήμερα με αφορμή και τις εργασίες της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ παρέμβαση είχαμε και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με επίθεση κατά των Αμερικανών!

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολες ιστορικές συνθήκες, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για όλη τη Ρωσία, όσο και για την Εκκλησία μας. Ενώ πιστεύουμε στους ιερούς κανόνες, πιστοί στην παράδοση μας, θα διεκδικήσουμε την Ορθοδοξία τόσο στη χώρα μας όσο και παντού και κανείς δεν θα μας βγάλει από αυτό το μονοπάτι, κανείς δεν θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι η παραβίαση θα μπορούσε να γίνει με κάποια βούληση", δήλωσε ο Πατριάρχης.

«Παραμένουμε πιστοί στην παράδοση της Εκκλησίας επειδή επιθυμούμε να είμαστε το πιστό της κοπάδι», είπε ο πατριάρχης.

Με αφορμή τους εορτασμούς για τον Άγιο Σέργιο, είπε πως ο Άγιος έκανε πολλά για να συμφιλιώσει τις πολεμικές βασιλείες και οι άνθρωποι πρέπει να προσεύχονται σε αυτόν να «δείξει έλεος στην Ορθόδοξη Εκκλησία για να συμφιλιώσει τους εχθρούς, να σταματήσει την εξάπλωση του σχίσματος, ειδικά όταν απειλεί και τη γενική εθνική ζωή, δηλαδή στην αδελφική Ουκρανία ", δήλωσε ο πατριάρχης.

Κάλεσε επίσης για προσευχή ιδιαίτερα "για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ουκρανία".

Αναφέρθηκε και στο γεγονός της σημερινής Συνόδου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης για να συζητήσει μια αυτοκεφαλία για την ουκρανική εκκλησία.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανησυχεί για την παρέμβαση των ουκρανικών αρχών στις υποθέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Δυστυχώς, όταν οι ριζοσπάστες από τη Μαϊντάν ήρθαν στην εξουσία στην Ουκρανία, είδαμε μια τεχνητή κλιμάκωση της έντασης στη θρησκευτική ζωή αυτής της χώρας.Η ηγεσία της, ξεχνώντας την ευπρέπεια,  κάνει τα πάντα για να εμβαθύνει τον υπάρχοντα διαχωρισμό στην Ορθοδοξία της Ουκρανίας" δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν σε συνέντευξή του χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιθέσεις τόσο των αρχών όσο και των εθνικιστών ριζοσπαστών απευθύνονται αποκλειστικά στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας η κοινότητα είναι η μεγαλύτερη στην Ουκρανία, και ο κλήρος καταλαμβάνει την "πιο ουδέτερη γραμμή" χωρίς να παρεμβαίνει στην πολιτική.

Μίλησε επίσης για εκείνους που θέτουν "ευκαιριακές πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από τα πνευματικά ιδανικά".

Ο ίδιος επεσήμανε ότι σήμερα έχει ξεκινήσει μια "επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης" εναντίον του UOC, και αυτό συμβαίνει εν μέσω "των άθλιων δηλώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τη στήριξη της παροχής αυτοκεφαλίας σε μη αναγνωρισμένες δομές της Εκκλησίας στην Ουκρανία". Αυτό το σημείο, σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, "επιδεινώνει μόνο την κατάσταση, προκαλεί περαιτέρω διάσπαση και βία, γεμάτη με τις πιο απρόβλεπτες συνέπειες".

Ο Καρασίν σημείωσε ότι οι ουκρανικές αρχές σκοπεύουν να επιτύχουν ένα "πολιτισμικό χάσμα" μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά η Μόσχα προχωρά σε κάτι "ριζικά διαφορετικό".

«Κανείς, ακόμη και οι πιο απερίσκεπτοι πολιτικοί, δεν θα καταφέρει να καταστρέψει τους αιώνιους πνευματικούς, ιστορικούς, συγγενικούς, ανθρωπιστικούς, πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δυο λαών », δήλωσε τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ