Εκκλησία

Μουφτής Τουρκοκυπρίων: Να δοθούν στην εκκλησία της Κύπρου τα θρησκευτικά κειμήλια που βρίσκονται στα Κατεχόμενα

Ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων, Ταλί Αταλάι εξέφρασε την στήριξή του στην επιστροφή χριστιανικών εικόνων και θρησκευτικών κειμηλίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, και συγκεκριμένα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου, σημειώνοντας πως «οι εικόνες στο Κάστρο της Κερύνειας ανήκουν στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου και θα υποστηρίξουμε την επιστροφή τους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, ο Αταλάι σημείωσε πως «η ορθή αποθήκευση, συντήρηση και προστασία δεν είναι μόνο απαραίτητη αλλά και καθήκον. Οι θρησκευτικές αντιλήψεις και οι θρησκευτικοί χώροι πρέπει να προστατεύονται ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται».

«Ακριβώς όπως αναμένουμε τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΒΚΑΦ (Ίδρυμα διαχείρισης Μουσουλμανικών περιουσιών) να συντηρούνται όπως πρέπει, να προστατεύονται και να διατηρούνται από τις ελληνοκυπριακές αρχές, οι τουρκοκυπριακές αρχές πρέπει να κάνουν το ίδιο με τα περιουσιακά στοιχεία των Χριστιανών της Κύπρου», σημείωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Είπε πως «πρέπει όλοι να διατηρούμε τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά με τον πιο κατάλληλο τρόπο χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ανάγκες και ευαισθησίες των νόμιμων ιδιοκτητών».

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, επικεφαλής της Συνοδικής Επιτροπής για τα Μνημεία και τα Θρησκευτικά Κειμήλια της Εκκλησίας της Κύπρου, καλωσόρισε θερμά τη διερεύνηση του θέματος και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Χαβαντίς" για το θέμα, καθώς και τις δηλώσεις του Μουφτή, αλλά εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την κατάσταση των εικόνων αυτών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Με λύπη μαθαίνουμε από τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε από την τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς ότι τα ανεκτίμητα θρησκευτικά μας κειμήλια φυλάγονταν σε ακατάλληλες και μη ασφαλείς συνθήκες στις αποθήκες του Κάστρου», σημείωσε.

H Εκτελεστική Διευθύντρια του Γραφείου για τον Θρησκευτικό Διάλογο στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό, Σαλπί Εσκιτζιάν, δήλωσε πως «ο σεβασμός, η διατήρηση και η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί μια υποχρέωση που ξεκάθαρα προβλέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Οι Θρησκευτικοί Ηγέτες της Κύπρου είχαν συμφωνήσει να δημιουργήσουν μια αμοιβαία αποδεχτή κοινή επιτροπή που θα διεξάγει έρευνα για όλα τα αποθηκευμένα θρησκευτικά κειμήλια στην Κύπρο ως ένα απτό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ