Κυβέρνηση

Μαξίμου για τις «μυστικές» συναντήσεις Σπυράκη – Ζάεφ: Δώστε εξηγήσεις τώρα!

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει πλέον το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, FAZ σύμφωνα με το οποίο, πριν υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη είχε συναντηθεί δυο φορές με τον Ζόραν Ζάεφ και μάλιστα με εντολή του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κι ενώ η κα Μαρία Σπυράκη, μιλώντας και στο newsit.gr δήλωσε ότι η συνάντηση που είχε με τον κ. Ζάεφ ήταν τυχαία, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Πρόεδρο της ΝΔ ενώ καλεί τη ΝΔ να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Η χθεσινή αποκάλυψη της FAZ για τις μυστικές συναντήσεις της κας Σπυράκη, ως ειδικής απεσταλμένης του Κου Μητσοτάκη, με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κο Ζάεφ αναδεικνύουν σε όλο το μέγεθός τους την υποκρισία, την δειλία και την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Και συνεχίζει: «Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας.  Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κο Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του. Ο κ. Μητσοτάκης και η «ειδική απεσταλμένη» του οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και η κα Σπυράκη να σταματήσει τις υπεκφυγές ότι δήθεν συνάντησε τον κο Ζάεφ τυχαία όταν είχε πάει για καφέ».

Το Μέγαρο Μαξίμου καταλήγει θέτοντας ερωτήματα: «Οφείλουν να απαντήσουν:  Γιατί κράτησαν τη συνάντηση μυστική; Ποιος ο σκοπός της συνάντησης πριν καν ανοίξει ο επίσημος κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ; Ποια εμπιστευτικά μηνύματα διαβίβασε στον κο Ζάεφ εκ μέρους του κου Μητσοτάκη; Είχε και άλλες τέτοιες τυχαίες συναντήσεις σε καφετέριες με την πολιτική ηγεσία της γείτονος που επέλεξε να κρατήσει μυστικές;  Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες εξομολογήσεις. Θα είναι όμως και αυτές κατόπιν εορτής…»

Σπυράκη: «Είδα μία φορά τυχαία τον Ζάεφ»

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε στο newsit.gr η Μαρία Σπυράκη το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ για συνάντησή της με τον Ζόραν Ζάεφ. «Συγγνώμη που έκανα τη δουλειά μου στο εξωτερικό και δεν επέλεξα να την κάνω μέσω tweet στην Ελλάδα», δήλωσε η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Η Μαρία Σπυράκη, πρόσθεσε ότι η μοναδική φορά που συνάντησε τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ ήταν τυχαία, στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο καφέ του Ευρωκοινοβουλίου – δηλαδή σε δημόσια θέα – με τον κ. Ζάεφ να συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε στο newsit.gr η κυρία Σπυράκη, ο κ. Ντιμιτρόφ τους σύστησε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ρώτησε ποια θα είναι η στάση της ΝΔ. Εκείνη του απάντησε ότι η ΝΔ απορρίπτει τη συμφωνία και θα την καταψηφίσει, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια επί των διαπραγματεύσεων του ιδίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Μου απάντησε πως λυπάται γι’ αυτό και η συζήτηση έληξε κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «δεν υπήρξε άλλη συζήτηση». Παράλληλα, όπως επισήμανε, η 19η Μαΐου που φέρεται να ήταν η ημέρα της επόμενης συνάντησής τους ήταν Σάββατο κι η ίδια ήταν αδύνατο να βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αφού τα Σαββατοκύριακα – όπως όλοι οι ευρωβουλευτές – επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Το μόνο που ήξερε ο κ. Ζάεφ και το ήξερε από τον Ιανουάριο, από εμένα, χωρίς να έχει κάποια άλλη επαφή με τη ΝΔ, είναι ότι εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία», κατέληξε η κυρία Σπυράκη, επισημαίνοντας πως το ίδιο είπε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής των Σκοπίων, δίχως ν’ αντιδράσει κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος και με τον κ. Ζάεφ να τονίζει πως η μοναδική ευκαιρία για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών είναι με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τι έγραψε η FAZ

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη αυστηρά εμπιστευτική έκθεση της ΠΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ. Σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία». Η FAZ αναφέρει επίσης ότι έγινε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του.  Του μετέφερε χαιρετίσματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ