Οπλικά συστήματα

Μέγα-απειλή για Ελλάδα-Κύπρο: Που θα τοποθετήσουν οι Τούρκοι τους βαλλιστικούς πυραύλους BORA-2 - «Καμπάνες» στο ελληνικό Πεντάγωνο

Μέγα-απειλή για την Ελλάδα πλέον οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι BORA-2 η κατασκευή των οποίων ευρίσκεται σε τελικό στάδιο ενώ αναμένεται στην συνέχεια η τοποθέτηση τους υπό μορφή "ασπίδας" σε όλη την έκταση της τουρκικής επικράτειας.

Το περιεχόμενο της σύμβασης με την Roketsan αφορά την κατασκευή 8-10 συστοιχιών και 50+ πυραύλων για λογαριασμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με το κωδικό BORA BF.

Οι πύραυλοι BORA, διαθέτουν έντονη και αποτελεσματική προστασία σε στόχους υψηλής προτεραιότητας, αποτελώντας το νέο στρατηγικό όπλο της Άγκυρας με εμβέλεια 280 χιλιόμετρα.

Το βλήμα διαμέτρου 610mm έχει συνολικό βάρος 2.500kg και δύναται να εξουδετερώσει μια μεγάλη γκάμα στόχων, όπως αρχηγεία, αποθήκες και κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, διυλιστήρια κα.

Είναι μάλιστα, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, το μεγαλύτερο σε βεληνεκές βαλλιστικό σύστημα στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Τεχνικές προδιαγραφές:

  • Διάμετρος 610 mm
  • Βάρος 2.500 kg
  • Καθοδηγούμενο σύστημα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS)
  • Σύστημα πλοήγησης (ANS)
  • Αεροδυναμικός έλεγχος:  με ηλεκτρομηχανικό σύστημα κίνησης
  • Τύπος καυσίμου : Σύνθετο στερεό καύσιμο
  • Τύπος κεφαλής : κοινός
  • Βάρος κεφαλής:  470 kg

Ο πύραυλος BORA καλύπτει σύμφωνα με τουρκικό χάρτη διάφορες περιοχές, από την Βουλγαρία τα Στενά και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο την Β.Συρία έως την Αρμενία.

Μάλιστα το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η εμβέλεια του πυραύλου καλύπτει το σύνολο του ελληνικού Αρχιπελάγους έως την καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας Αθήνας στην Ελλάδα.

Μέσω αυτού του χάρτη, η σημασία του βαλλιστικού πυραύλου BORA δεν προορίζεται για επιθετικές επιχειρήσεις, αλλά ως αποτρεπτικό όπλο, αναφέρουν οι Τούρκοι στο ανέκδοτο της ημέρας.

Οι πύραυλοι αυτοί μαζί με τους ρωσικούς S-400 και τα υπό παραγγελία αεροσκάφη F-35 (αμφίβολο το πότε και το εάν παραδοθούν στο ΑΚΡ), αποτελούν τα στρατηγικά όπλα με τα οποία ο Ερντογάν θέλει να επιβάλει την ηγεμονία του στην Α.Μεσόγειο.

Με αυτά τα οπλικά συστήματα θα προσπαθήσει να απειλήσει και να εκβιάσει τις χώρες της περιοχής και κυρίως Ελλάδα και Κύπρο για να λάβει μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες, το οποίο φυσικά δεν δικαιούται.

Σύμφωνα με το άρθρο μας με τίτλο (Οι Τούρκοι μας απειλούν με δοκιμή πυραύλων στην Σινώπη – Υιοθετούν το προληπτικό πλήγμα και στοχοποιούν κρίσιμες ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις), είχαμε αναφέρει ότι από την Σινώπη και τον ελληνικό σκλαβωμένο Πόντο οι νέο-οθωμανοί «απειλούν» την Ελλάδα με την δοκιμή πυραύλων πιθανότατα τύπου BORA (λόγω εμβέλειας της ακτίνας παύσης δραστηριοτήτων 280χλμ) σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο ανάπτυξης και την Roketsan.

Ο πύραυλος BORA, είναι το μεγαλύτερης εμβέλειας βαλλιστικό σύστημα που εντάσσει σε υπηρεσία ο τουρκικός Στρατός και αναμφισβήτητα συνιστά κύρια απειλή όχι μόνο για τον Έβρο αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου.

Η προσθήκη όμως του πυραύλου Bora στο τουρκικό οπλοστάσιο αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα για την ελληνική άμυνα με το κυρίαρχο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με μια τουρκική βαλλιστική δύναμη.

Έτσι καθίσταται πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να παραλάβουμε αμερικανικά αντιτορπιλικά με σύστημα Aegis ή τις γαλλικές Φρεγάτες Belhara, για να δώσουμε ανάλογη απάντηση στην Τουρκία και να αποκαταστήσουμε την αποκαλούμενη από τους αμυντικούς αναλυτές «στρατηγική ισορροπία» στην περιοχή μας.  

Ένα άλλο μέτρο θα ήταν να αγοράσουμε ικανό αριθμό κινητών συστοιχιών πυραύλων EXOSET MM40 BLOCK 3 και να τις εγκαταστήσουμε στα νησιά πρώτης γραμμής, για να μπορέσουμε να εξουδετερώσουμε την παρουσία τέτοιων πυραύλων στα μικρασιατικά παράλια. 

Πάντως όλα αυτά τα σχέδια έχουν κτυπήσει καμπάνες στο ελληνικό Πεντάγωνο και σίγουρα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/gooksel/status/1000809778568941568

https://youtu.be/zSd1BJApYH0?t=1

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...