Κύπρος

Κύπρος: Καθηλωμένα τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

Τα μοναδικά μαχητικά εναέρια μέσα που διαθέτει η Κύπρος είναι καθηλωμένα στο έδαφος εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών

Σοβαρό πρόβλημα συντήρησης αντιμετωπίζουν τα ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα Mi35 τα οποία διαθέτει η κυπριακή Εθνική Φρουρά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» τα μοναδικά μαχητικά εναέρια μέσα που διαθέτει η Κύπρος είναι καθηλωμένα στο έδαφος εδώ και αρκετούς μήνες, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Ο λόγος της καθήλωσης των 11 ελικοπτέρων είναι η αδυναμία προμήθειας ανταλλακτικών από τη Ρωσία καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ρωσικού εξαγωγικού οργανισμού οπλικών συστημάτων Rosoboronexport, έχουν μπλοκαριστεί λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω της ίδια εταιρείας η Κύπρος είχε προμηθευτεί και τα άρματα Τα-80 αλλά και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ3. Ρωσικής κατασκευής είναι και τα αντιαεροπορικά συστήματα BUK και ΤΟR, τα οποία επίσης έχουν θέμα με την συντήρηση και την αναβάθμιση τους. Η Κύπρος τις δεκαετίες του 80 και 90 αγόρασε πολλά οπλικά συστήματα από τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ από το 1975.

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ