Κόσμος

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός «πόλεμος» για τα Σκόπια - Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Οι ΗΠΑ με δωροδοκίες και εκβιασμούς παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις»

Νέα επίθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Για άλλη μια φορά, η Ρωσία κατήγγειλε τους αμερικανούς για δωροδοκίες, εκβιασμούς και παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του κρατιδίου.

Την ίδια στιγμή, η αντιρωσική προπαγάνδα συνεχίζεται, με δημοσιεύματα αναλυτών που υποστηρίζουν πως το Κρεμλίνο "δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα Σκόπια."

Το γιουγκοσλαβικό κρατίδιο βρίσκεται εν μέσω μια τεράστιας γεωπολιτικής κόντρας ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις, στην πιο ευάλωτη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, τα Βαλκάνια.

Είναι ζήτημα χρόνου η σύγκρουση να αναβαθμιστεί.

Οι ΗΠΑ, και όχι η Ρωσία, παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της ΠΓΔΜ, καταφεύγοντας στη δωροδοκία και στον εκβιασμό, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ έφτασε στην ΠΓΔΜ στις 22 Οκτωβρίου και εξήρε την απόφαση του κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι είναι «σημαντική για τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ». Ακόμη, κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις υποθέσεις της χώρας.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι ΗΠΑ — όχι η Ρωσία — ήταν εκείνες που στις 19 Οκτωβρίου, μέσω ανήθικων μεθόδων, όπως εκβιασμός, απειλές, δωροδοκίες βουλευτών, προώθησαν αποφάσεις στο κοινοβούλιο αυτής της χώρας για την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του συντάγματος στην ΠΓΔΜ. Ήταν ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια εκείνος που ήταν μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ και χειρίστηκε αυτήν τη διαδικασία», σημείωσε η Ζαχάροβα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, όπως είπε, δεν η Ρωσία, αλλά οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ που ήταν ενάντια στη συμφωνία με την Ελλάδα, κάτι που αποδείχθηκε από τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, μεταδίδει το Sputnik.

«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα Σκόπια»

«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να συνεχίσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της πΓΔΜ, αλλά δεν έχει καμία εξουσία να εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τη συμφωνία που πραγματοποίησε με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος», δήλωσε ο Ντιμίταρ Μπέτσεφ, συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο και ερευνητής στο Κέντρο Σλαβικών, Ευρασιατικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας –Κάπελ Χιλ.

Ο Μπέτσεφ, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτικής, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Σόφια, σε συνέντευξή του στο «Ζόστο», του ‘Ράντιο Σλόμποντνα Εβρόπα’ είπε ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει τις ευκαιριακές πολιτικές της στα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε κατάλληλες συνθήκες για σκοπούς προπαγάνδας ή που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση στην επικράτεια, αλλά τα Βαλκάνια δεν αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της Ρωσία, γιατί τώρα υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να συμμετάσχει στις υποθέσεις της πΓΔΜ, αλλά δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα υπάρξουν, γιατί μέχρι τώρα η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι εδραιωμένη.

«Το μόνο εμπόδιο είναι αυτό που συμβαίνει με την Ελλάδα (Συμφωνία Πρεσπών), αλλά δεν νομίζω ότι η Ρωσία έχει τόση πολιτική δυναμική να εμποδίσει τη διαδικασία αυτή, ωστόσο θα δούμε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος όγκος προπαγάνδας (από τη Ρωσία)», δήλωσε ο Μπέτσεφ.

Ο Δρ Μπέτσεφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιασθεί για την εξάπλωση της προπαγάνδας, θα μπορούσε ,επίσης, αυτή να γίνει μέσω της Σερβίας, καθώς η Σερβία παραμένει βασικός σύμμαχος της Ρωσίας.

Λένε: «Εντάξει, χάσαμε τη ‘Μακεδονία’, αλλά η Σερβία είναι πολύ πιο σημαντική για εμάς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ