Κόσμος

Θρίλερ με την εξαφάνιση Κασόγκι: Εξαφανίστηκε το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας

Εξαφανισμένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, υπάλληλοι που ξαφνικά στέλνονται στα σπίτια τους. Κάθε νέα πληροφορία που έρχεται στο φως για την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι περιπλέκει περισσότερο αυτό το θρίλερ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη «εξαφανίστηκε», ενώ έδωσαν ξαφνικά ρεπό στους Τούρκους που εργάζονται εκεί, την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος από το κτίριο.

Ο Κασόγκι είναι εξαφανισμένος μία εβδομάδα και όλες οι λεπτομέρειες της έρευνας για την υπόθεση δείχνουν ότι το Ριάντ διέταξε την αρπαγή του. Οι Τούρκοι πιστεύουν πως η ομάδα που ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου από το προξενείο πέρασε αρκετές ώρες στην κατοικία του γενικού πρόξενου, προτού φύγουν για το αεροδρόμιο με κομβόι έξι αυτοκινήτων. Ενα από αυτά θεωρείται ότι μετέφερε τον Κασόγκι, ζωντανό ή νεκρό.

Την Τρίτη η Hurriyet δημοσίευσε εικόνα από κάμερα ασφαλείας, που δείχνει τον δημοσιογράφο να μπαίνει στο προξενείο, πριν από την εξαφάνισή του. Το μαύρο βαν που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε αργότερα για τη μεταφορά του, ήταν παρκαρισμένο δίπλα στην είσοδο.

Η φωτογραφία της Hurriyet, με τον Κασόγκι να μπαίνει στο προξενείο

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε ότι 15 Σαουδάραβες αξιωματούχοι ταξίδεψαν από το Ριάντ προς την Κωνσταντινούπολη, με δύο αεροσκάφη που νοικιάστηκαν από εταιρεία την οποία χρησιμοποιεί συχνά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Εφτασαν στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου και έφυγαν το ίδιο βράδυ. Το ένα αεροσκάφος απογειώθηκε με προορισμό το Κάιρο και το δεύτερο προς το Ντουμπάι. Αμφότερα στη συνέχεια ταξίδεψαν προς το Ριάντ. Οι Τούρκοι ερευνητές πιστεύουν ότι σε ένα από αυτά τα αεροσκάφη ήταν και το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου.

Την Τρίτη, Τούρκοι αστυνομικοί μπήκαν στο κτίριο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, έπειτα από σχετική άδεια. Ομως, φαίνεται πως η πολιτική ηγεσία δεν θέλει να ενοχοποιήσει ξεκάθαρα τη χώρα με την οποία έχει εμπορικούς δεσμούς, σχολιάζει ο Guardian, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει να μεταφέρονται βαριές τσάντες, από το προξενείο σε αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστικό είναι πως Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Ταγί Ερντογάν, υποστήριξε ότι «δεν κατηγορείται η Σαουδική Αραβία». Μία εμφανής αλλαγή στη στάση της Αγκυρας, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει εξηγήσεις από το Ριάντ, ενώ και ο Ακτάι είχε υποστηρίξει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από ανθρώπους που έστειλε η Σαουδική Αραβία.

Αλλο ένα δείγμα της μεταστροφής είναι πως η φιλοκυβερνητική Daily Sabah ανέφερε ότι πλέον η έρευνα στρέφεται προς την πιθανότητα ο Κασόγκι να μεταφέρθηκε ζωντανός με ένα από τα αεροσκάφη, παρότι τις προηγούμενες ημέρες Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ξεκάθαρα ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...