Κόσμος

Θρίλερ Κασόγκι: Την έκανε από την Τουρκία ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας λίγο πριν φτάσει η Αστυνομία

Λίγο πριν καταφτάσει η τουρκική αστυνομία για έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης Κασόγκι, έγινε γνωστό ότι ο Σαουδάραβας πρόξενος εγκατέλειψε το σπίτι του και τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωναστατινούπολη, Μοχάμεντ Αλ Οτάιμπι, επρόκειτο να ελεγχθεί σχετικά με την εξαφάνιση του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά τις έρευνες της τουρκικής αστυνομίας στο προξενείο, επίκειται αντίστοιχη στο σπίτι του Οτάιμπι.

Ο διπλωμάτης φαίνεται ότι αναχώρησε με πτήση του κρατικού αερομεταφορέα της Σαουδικής Αραβίας που απογειώθηκε στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) με προορισμό το Ριάντ.


Reuters: Προξενείο Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη

Τσαβούσογλου για θρίλερ Κασόγκι

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας αναμένεται να ανακρίνουν και αξιωματούχους του προξενείου, εφόσον χρειαστεί.

“Είναι ευθύνη της Εισαγγελίας να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή ποιες ερωτήσεις θα τεθούν. Οι εισαγγελείς μπορεί να ζητήσουν ανακρίσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων, αν παραστεί ανάγκη”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ομόλογό του Κουντρέτ Οζερσάι.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στο Associated Press, έκανε λόγο για “αδιάσειστες ενδείξεις”, ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Ωστόσο, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το ποια ακριβώς ήταν αυτά τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης έρευνας στο διπλωματικό κτίριο, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (16.10.2018).


Reuters: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις από Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε μία ανατριχιαστική αποκάλυψη για την υπόθεση Κασόγκι, τονίζοντας ότι “ορισμένα αντικείμενα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έχουν βαφτεί με χρώμα”.

“Ευελπιστώ ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που θα μας δώσουν μια λογική εξήγηση το συντομότερο δυνατό, διότι η έρευνα εξετάζει πολλά πράγματα όπως τα τοξικά υλικά και τα πράγματα που αφαιρέθηκαν για να περαστεί η βαφή”, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.


Reuters: Υπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (α) – Πρίγκιπας Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman (δ)

Συνάντηση Πομπέο με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας με θέμα την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ο Αμερικανός απεσταλμένος θα μεταφέρει πληροφορίες για την υπόθεση στην Άγκυρα.

Ο Κασόγκι, ο οποίος είναι κάτοικος των ΗΠΑ και ασκούσε κριτική στον διάδοχο του θρόνου της πατρίδας του, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε πως πιστεύουν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε εκεί και η σορός του απομακρύνθηκε, εκδοχή που το Ριάντ διαψεύδει, προς το παρόν, κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...