Κυπριακό

Θα μάθουμε επιτέλους την αλήθεια; - Στη δημοσιότητα ο «Φάκελος της Κύπρου»

Στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αρχικώς, και αμέσως μετά στη δημοσιότητα, παραδίδει διά του προέδρου της η Βουλή, υλικό από τον «Φάκελο της Κύπρου», που –ως γνωστόν– εμπεριέχει ντοκουμέντα αναφορικά με τα όσα δραματικά συνέβησαν οδηγώντας στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του αρχειακού υλικού, όπως αυτό συγκεντρώθηκε κατά τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θα παραδοθούν από τον κ. Ν. Βούτση αύριο Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αμέσως μετά το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής.

«Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του “Φακέλου της Κύπρου” ικανοποιεί το καθολικό διαχρονικά αίτημα των πολιτών της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του πολιτικού κόσμου των δύο χωρών, για άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια. Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974: το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μια νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω υλικό έχει παραδοθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ