Περιβάλλον

Θάνατος στη Μαγιόρκα – Βυθίζεται το νησί από τις καταστροφικές πλημμύρες (βίντεο)


Η εικόνα των ορμητικών νερών να παρασύρουν τα πάντα στο Σαν Γιορένκ ντε Καρντασάρ στη Μαγιόρκα "παγώνει" το αίμα. Ένας τεράστιος χείμαρρος "πνίγει" τα πάντα στο ισπανικό νησί που τις τελευταίες ώρες έχει αφεθεί στο έλεος των καταστροφικών πλημμυρών.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγιόρκα (τις πιο καταστροφικές των τελευταίων 25 ετών) είναι τουλάχιστον οκτώ νεκροί. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα και δεν αποκλείεται οι νεκροί να φτάσουν τους 14.

Ανάμεσα στα θύματα είναι κι ένα ζευγάρι Βρετανών που βρίσκονταν στη Μαγιόρκα για διακοπές. Στις 20:00 το βράδυ της Τρίτης (09.10.2018) βρίσκονταν μέσα σε ταξί όταν εξαιτίας της νεροποντής, ο ποταμός του νησιού υπερχείλισε και μετέτρεψε τους δρόμους σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.


Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA

Το ταξί παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα οι δυο Βρετανοί να χάσουν τη ζωή τους. Οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες, ανάμεσά τους ο οδηγός του ταξί που μετέφερε το ζευγάρι των Βρετανών τουριστών καθώς κι άλλοι Βρετανοί υπήκοοι.

Μεταξύ των θυμάτων ένας 71χρονος άνδρας με κινητικά προβλήματα που εγκλωβίστηκε στο υπόγειο του σπιτιού του αλλά και μια γυναίκα που επίσης παγιδεύτηκε από τα νερά στο σπίτι της και δεν μπόρεσε να βγει για να σωθεί.
https://twitter.com/guardiacivil/status/1049953832367734784?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/InfoEmerg/status/1049764942507855873?ref_src=twsrc%5Etfw

https://www.youtube.com/embed/Ph8eQDlxk8g?feature=oembed

https://www.youtube.com/embed/TQzPzkeYBm4?feature=oembed

https://youtu.be/oH_Ed6UWxuY

Τα video από τη στιγμή που ορμητικά νερά σαρώνουν τους δρόμους της Μαγιόρκα κάνουν το γύρο του διαδικτύου και σοκάρουν. Παρασύρουν τα πάντα. Οι κάτοικοι του νησιού έζησαν μια νύχτα εφιάλτη όταν είδαν τα νερά να εισβάλουν στα σπίτια τους. Κάποιοι χρειάστηκε να κολυμπήσουν για να σωθούν.

Άλλοι είδαν τα αυτοκίνητά τους να γίνονται έρμαιο των χειμάρρων. Και το πρωί της Τετάρτης, τα βρήκαν… βουνά, σπαραλιασμένα, το ένα πάνω στο άλλο.


Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

«Είδαμε το νερό να μπαίνει στα σπίτια από τα παράθυρα και τις πόρτες» είπε ένας από τους κατοίκους της Μαγιόρκα, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε πως ενώ κολυμπούσε για να σωθεί είδε αυτοκίνητα με ανθρώπους μέσα να περνούν δίπλα του, παρασυρόμενα από τα νερά.

https://www.youtube.com/embed/XKqW1b9a9SY?feature=oembed

https://www.youtube.com/embed/oF0L75SBM40?feature=oembed

Χαρακτηριστικό της καταστροφής στη Μαγιόρκα και το γεγονός πως μέσα σε δυο ώρες έπεσαν στο νησί 230 χιλιοστά βροχής. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, η πιθανότητα να έπεσαν 233 χιλιοστά βροχής στην Κολόνια ντε Σαν Περ (κοντά στο Σαν Γιορένκ), που καταγράφηκε χθες, είναι μία στα 1.000 χρόνια!


Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Πολλοί χρειάστηκε να περιμένουν σε μπαλκόνια και ταράτσες τους διασώστες να τους απομακρύνουν. Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους. 200 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
https://twitter.com/europapress/status/1049949029608644609?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/guardiacivil/status/1049911172378619904?ref_src=twsrc%5Etfw

Με πληροφορίες από El Pais

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...