Κόσμος

Η Σόφια έριξε την «βόμβα»: «Σκοπιανοί αλλάξτε υπηκοότητα, είστε Βούλγαροι» - Ξεκινάνε τα παζάρια οι Αλβανόφωνοι

Βόμβα έρχεται από την Βουλγαρία, η οποία καλεί τους Σκοπιανούς να αλλάξουν υπηκοότητα. «Το σχέδιο Β’ για δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ είναι πλέον η υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, με βάση την απόδειξη της βουλγαρικής καταγωγής και του αυτοπροσδιορισμού τους ως Βούλγαροι, απόγονοι Βουλγάρων!

«Και, βεβαίως πίστη στη Βουλγαρία, γιατί αν δεν αναγνωρίσουν τη βουλγαρική ιστορία, βουλγαρική ιθαγένεια δεν δίνεται! Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει αναβληθεί για τώρα…!

«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμένουμε αδιάφοροι εάν συνεχισθεί η χειραγώγηση της ιστορίας και η παραπληροφόρηση με τους Βούλγαρους επαναστάτες μας..», γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων επικαλούμενο αναφορά του ευρωβουλευτή του βουλγαρικού κόμματος GERB, Αντρέϊ Κοβάτσεφ.

Ο ίδιος θα επιμείνει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για τους ‘Μακεδόνες’ σε αντίθεση με όσους λένε ότι δεν υπάρχει και αυτή είναι η δήλωσή τους ως ‘Βούλγαροι’ που θα τους δώσει την είσοδο στην ΕΕ, εφόσον δεν συνεχισθεί η χειραγώγηση της ιστορίας και η δέσμευση για τους Βούλγαρους επαναστάτες, τους αναγεννησιακούς και τα ιστορικά γεγονότα, αναφέρει το echedoros.

«Το VMRO-DPMNE δεν συμπαθεί τη συμφωνία με την Ελλάδα και τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, αλλά τι προσφέρει; Δεν θέλει συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και συνεχίζει τις φανταστικές ιστορίες του από την αρχαιότητα έως σήμερα. Προφανώς τα συναισθήματα έχουν φθάσει στο αποκορύφωμά τους. Το χέρι (η προσφορά) της Βουλγαρίας περιμένει. Είναι το καλύτερο από όλα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», γράφει ο Κοβάτσεφ, μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ.

Eντονο παρασκήνιο στα Σκόπια:

Ενα άγριο παρασκήνιο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα Σκόπια τα τελευταία 24ωρα. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης και την επιβεβαίωση των μεγάλων ποσοστών της αποχής από το δημοψήφισμα, άναψε «κόκκινος συναγερμός» στις πρεσβείες των μεγάλων δυνάμεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της FYROM Ζόραν Ζάεφ καθυστέρησε δύο ολόκληρες ώρες μετά την πρώτη δήλωσή του, για να εμφανιστεί εκ νέου στην αίθουσα Τύπου και να ενημερώσει τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν από όλον τον κόσμο.

Το μεγάλο... παζάρι, που είχε ήδη ξεκινήσει για να υποστηριχθεί το «ναι», με χρηματοδότη μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο λειτουργεί ευθυγραμμισμένο με τις ΗΠΑ, πλέον στρέφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναζήτηση των 11 «πρόθυμων» βουλευτών της αντιπολίτευσης που θα στηρίξουν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός ανησυχεί για τη δική του καριέρα, ειδικά μετά το προσωπικό του «Βατερλώ», με την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι 44 ετών, όσο περίπου και ο Αλέξης Τσίπρας, επομένως έχει μεγάλο πολιτικό μέλλον μπροστά του. Ένα οριστικό ναυάγιο στην υπόθεση του ονοματολογικού θα σημάνει σε μεγάλο βαθμό την απότομη και βίαιη διακοπή της κυριαρχίας του στη γειτονική χώρα.

Μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχουν βγει για τα καλά τα «μαχαίρια», ενώ άγνωστο παραμένει το παζάρι που θα θελήσουν να κάνουν οι Αλβανοί των Σκοπίων, οι οποίοι αλλάζουν στρατόπεδο ανάλογα με τις οδηγίες που λαμβάνουν.

Δεν αποκλείεται, εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία, να βγουν πάλι στο «αντάρτικο», απειλώντας την ύπαρξη του κρατιδίου, μια και είναι πιθανό να έχουμε τη δημιουργία ενός νέου «Κοσόβου»

Ο Ζάεφ από εδώ και στο εξής θα παίζει με το δίλημμα «συμφωνία ή χάος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...