Επιστήμη

Η επιστήμη εξηγεί γιατί δένονται μονίμως κόμπο τα ακουστικά μας!

Υπάρχουν λίγα γεγονότα της καθημερινότητας που ακολουθούν μια τόσο αναπόδραστη νομοτέλεια όπως τα ακουστικά του κινητού μας που γίνονται συνεχώς κουβάρι.

Όσο και να το προσέξεις, ό,τι κι αν κάνεις, στο τέλος θα καταλήξεις με έναν περιποιημένο κόμπο και δεν υπάρχουν και πολλά που μπορείς να κάνεις. Τουλάχιστον τώρα έχουμε απάντηση στον γρίφο, κάτι είναι κι αυτό!

Ομάδα φυσικών λοιπόν έχει απαντήσει στο ερώτημα από το 2007, αν και το ίντερνετ τώρα το ανακάλυψε. Οι επιστήμονες άρχισαν να παίζουν με σχοινιά διαφορετικής σκληρότητας μέσα σε ένα κουτί και βρήκαν πως «περίπλοκοι κόμποι σχηματίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα». Όσο πιο άκαμπτο βέβαια το κορδόνι, τόσο πιο δύσκολα γινόταν κόμπο.

Αφού επιβεβαίωσαν τη διαισθητική αυτή αλήθεια, λένε πως όταν κουνιέται ένα σχοινί, τείνει να σχηματίζει πηνίο, με την ελεύθερη άκρη του να τυλίγεται γύρω από το σχοινί, σαν να πρόκειται για αργαλειό δηλαδή. Για «πλέξη ή ύφανση» κάνουν ρητά λόγο, για μια ιδιότητα εγγενή σε κάθε κορδόνι, σχοινί και καλώδιο.

«Είναι πολύ γνωστό πως ένα σχοινί που προωθείται τείνει να σχηματίζει κόμπους, αλλά οι παράγοντες που ελέγχουν τον ‘‘αυθόρμητο’’ σχηματισμό των κόμπων δεν είναι σαφείς. Εκτελέσαμε πειράματα … και βρήκαμε πως περίπλοκοι κόμποι σχηματίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα»…

Πρόκειται λοιπόν για αναπόδραστη αλήθεια, τα ακουστικά μας είναι καταδικασμένα να γίνονται κόμπος ό,τι κι αν κάνουμε!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ