Εθνικά θέματα

Η άσκηση «Παρμενίων 2018» στον Έβρο σε αριθμούς!

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία ωστόσο είναι απολύτως ενδεικτικά της επιτυχίας της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, με την επωνυμία «Παρμενίων – 2018», που διεξήχθη σε όλη την ελληνική επικράτεια και ολοκληρώθηκε χθες στον Έβρο, έδωσε ο Διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, μετά το πέρας της ασκήσεως.

Συμφώνως με τον Διοικητή του Δ’ΣΣ, μόνο στον Μείζονα Σχηματισμό του οποίου ηγείται ασκήθηκαν 9.000, μόνιμα στελέχη, στρατιώτες θητείας, προσκληθέντες έφεδροι και Εθνοφύλακες, ενώ συμμετείχαν στις τρεις επί μέρους κλαδικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διακλαδικής ασκήσεως «Παρμενίων» περισσότερα από 200 άρματα μάχης, 120 αυτοκινούμενα πυροβόλα ενώ δόθηκαν επίσης περισσότερα από 1.200 «επεισόδια» στη διάρκεια της εβδομαδιάς διάρκειας ασκήσεως, αναφέρει το newpost.

Ειδικότερα ως προς τη συμμετέχουσα στην τελική χερσαία φάση της ασκήσεως «Παρμενίων» ιστορική ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, συμμετείχαν σε αυτήν 231 αξιωματικοί και μόνιμα στελέχη, καθώς και 757 στρατιώτες!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ασκήσεως «Παρμενίων», τόσο στον ηπειρωτικό χώρο της Θράκης (Δ’ΣΣ), όσο και στον αντίστοιχο νησιωτικό (ΑΣΔΕΝ) κλήθηκαν στα όπλα, ντύπθηκαν, και ασκήθηκαν περισσότεροι από 5.000 έφεδροι διαφόρων ειδικοτήτων, πέραν των Εθνοφυλάκων των τοπικών Ταγμάτων Εθνοφυλακής!

Από την πλευρά του ο παριστάμενος στην τελική φάση της ασκήσεως στον Έβρο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας, τόνισε ότι στην τελική φάση της ασκήσεως στον Έβρο συμμετείχαν 29 μαχητικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων, όπως Mirage 2000-5, F-16C/D διαφόρων εκδόσεων, εκσυγχρονισμένα F-4E PI-2000 Phantom, καθώς και ένα ιπτάμενο ραντάρ EMB-145H Erieye!

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφώνως με το σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ο βασικός σκοπός της μεγάλης ασκήσεως «Παρμενίων» ήταν:

«Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.

Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου ΕΔ και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.

Η εξάσκηση των ΕΔ στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.

Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).

Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ