Πατριαρχεία

Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ-Πανορθόδοξη για το ουκρανικό ζητάει ο Κύριλλος: Το λάθος Φιλάρετου που θα καθυστερήσει την αυτοκεφαλία-Νέοι τραμπουκισμοί Ουκρανών εθνικιστών

Όπως ακριβώς προ λίγων ημερών είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ζήτησε πανορθόδοξη συζήτηση για το "ουκρανικό ζήτημα".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πατριάρχης Κύριλλος, έγραψε και απέστειλε επιστολή στους προκαθήμενους όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ζητώντας να ξεκινήσει μια πανορθόδοξη συζήτηση για την κατάσταση γύρω από την εκκλησιαστική ζωή στην Ουκρανία.

"Αυτό το είδος επιστολής έχει σταλεί σε όλους τους ηγέτες των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπου ο πατριάρχης ενημερώνει για τα γεγονότα στην Ουκρανία, καθορίζει τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημειώνει ότι οι μονομερείς ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου”, δήλωσε ο π.Νικολάι Μπαλάσσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Συνδέσμου Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Στο πνεύμα της δήλωσης της Ιεράς Συνόδου της 14ης Σεπτεμβρίου, ο πατριάρχης προτείνει "να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να ξεκινήσουμε μια πανορθόδοξη συζήτηση για αυτό το ζήτημα", δήλωσε ο ιερέας.

Είναι προφανές πως ο Πατριάρχης Μόσχας προσπαθεί να 'ανοίξει” το θέμα και να κα΄νεις συγκοινωνούς του και τους Προκαθήμενους των άλλων Εκκλησιών με σκοπό και να κερδίσει χρόνο μεταξύ άλλων αλλά και να πιέσει το Φανάρι που λειτουργεί μεμονωμένα.

Τραμπουκισμοί σε λεωφορείο

Στο μεταξύ οι επιθέσεις Ουκρανών εθνικιστών κατά πιστών της κανονικής Εκκλησίας συνεχίζονται. Ένα λεωφορείο γεμάτο από ορθόδοξους πιστούς, στο δρόμο τους προς το Κίεβο με σκοπό να προσευχηθούν, δέχτηκε επίθεση νωρίς χθεςτο πρωί στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής των Ορθοδόξων Δημοσιογράφω, τέσσερις κουκουλοφόροι άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στο λεωφορείο. Οι πιστοί πήγαιναν για να συμμετάσχουν στην προσευχητική διαμαρτυρία έξω από την κατοικία των Εξάρχων της Κωνσταντινούπολης στο Κίεβο.

Η επίθεση ήρθε μια μέρα μετά την προειδοποίηση κατά του οδηγού του λεωφορείου να μην μεταφέρει τους πιστούς στο Κίεβο.

Οι άνδρες επιτέθηκαν περίπου στις 2:00 π.μ. καθώς οι πιστοί είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο. Η επίθεση προκάλεσε ζημιά στο παρμπρίζ του λεωφορείου και οι γυναίκες και τα παιδιά που ήταν ήδη μέσα στο λεωφορείο φοβήθηκαν πολύ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι άνδρες προσκυνητές προσπάθησαν να πιάσουν έναν από τους επιτιθέμενους, αλλά αυτός χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κατάφερε να δραπετεύσει.

Η αστυνομία κλήθηκε στη σκηνή όπου διεξήγαγαν ανακρίσεις με αυτόπτες μάρτυρες.

Ο οδηγός του λεωφορείου ανέφερε επίσης ότι είχε προειδοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα από την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών να μην πάρει τους πιστούς στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του λεωφορείου και τον οδηγό Νικολάι Φιλτσούκ, έλαβε ένα τηλεφώνημα από την Υπηρεσία Μεταφορών το πρωί, τη Δευτέρα, για το επερχόμενο ταξίδι.

Παρά τα εμπόδια, οι πιστοί κατόρθωσαν να φτάσουν στο Κίεβο και να συμμετάσχουν στην προσευχη.

Οι ορθόδοξοι πιστοί της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας υποφέρουν εδώ και χρόνια από τους ριζοσπάστες σχισματικούς.

Μόνο που όλα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν αντίστροφα.

Ο πρόδρος της Ουκρανίας έχει διαβεβαιώσει για την ασφάλεια των πιστών της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας (Πατριαρχείο Μόσχας) αν λάβει τηναυτοκεφαλία, αλλά κανείς δεν επίθεται εξαιτίας όλων αυτών των συνεχιζόμενων περιστατικών.

Επίσης μέσα στην πρεμούρα του για να γίνει Πατριάρχης ο σχισματικός Φιλάρετος έχει δημιουργήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο Φιλάρετος λοιπόν ανακοίνωσε σαν ειλημμένη απόφαση πρόσφατα τη μεταβίβαση της περιουσίας από τις Λαύρες του Κιέβου και του Pochaev στην νέα εκκλησία που περιμένει. Πηγή του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης όμως κατέστησε σαφές ότι η δήλωση αυτή του Φιλάρετου θα μπορούσε να οδηγήσει σε "επιθέσεις κατά των πιστών" και να "αναβάλλει την προοπτική απόκτησης του Τόμου".

Τέλος για ακόμη μια φορά η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας παροτρύνει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύει την εκκλησία με το εκλογικό σώμα....

Συγκεκριμένα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει υπενθυμίσει για πολλοστή φορά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα η ίδρυση Εκκλησίας και εκλογικού σώματος.

"Πώς οι καταστρεπτικοί, παραπλανητικοί, θρησκευτικοί [εκπρόσωποι της διαφωνίας] φωνάζουν" θάνατο στους εχθρούς! "Ο Πόροσενκο και ο Βαρθολομαίος έθεσεαν μια νέα Εκκλησία του Χριστού, μια Εκκλησία της σωτηρίας, της αγάπης και της αδελφοσύνης, τα έβαλαν κάτω , διαβάζεις μια επιστολή [τομο], καταγράφεις και εντάξει είσαι! Θα έκανε και ένα άλογο να γελάει ... Μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα ακόμα εκλογικό μπλοκ έτσι, έναν πολιτικό, δημόσιο οργανισμό αλλά σε καμία περίπτωση μια Εκκλησία”, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του UOC, Βασίλι Ανσίμοφ,

Είπε ότι αυτό γίνεται με ξένες παρεμβάσεις στην εκκλησία και έριξε την ευθύνη στον πρόεδρο της Ουκρανίας Πγιόρ Πόροσενκο

Η UOC δήλωσε ότι τα θεμέλια και οι κανόνες της χιλιετούς περιόδου «δεν μπορούν να αναπροσαρμοστούν για τις ανάγκες της ημέρας και να επωφεληθούν από παράνομες εκλογές και ενδοιασμούς των ουκρανικών αρχών» επειδή «κάθε κοσμική εξουσία είναι προσωρινή και η Εκκλησία είναι αιώνια».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ