Κόσμος

Εξαφάνιση Κασόγκι: Στάση αναμονής και «ουδέν σχόλιον» από την Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υιοθετήσει στάση αναμονής στην υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι, εξέχοντος επικριτή της Σαουδικής Αραβίας, χώρας αντιπάλου της Τεχεράνης, ο οποίος εξαφανίσθηκε στις 2 Οκτωβρίου αφού εισήλθε στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

«Προτιμάμε να περιμένουμε μέχρι να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες και γεγονότα ... Είναι υπερβολικά νωρίς για να σχολιάσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για διερεύνηση της υπόθεσης και οι απειλές για κυρώσεις εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί πως οι πληροφορίες περί δολοφονίας του δημοσιογράφου με εντολή του Ριάντ αληθεύουν.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο εξέδωσαν εχθές κοινή ανακοίνωση, με την οποία απευθύνονται προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και ζητούν να «ριχθεί φως» στην εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Η προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας και η εγγύηση της προστασίας των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία» επισημαίνουν στην κοινή ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών, Χάικο Μας, Τζέρεμι Χαντ και Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ