Οικονομία

ΕΚΤ: Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν τα πιο ευάλωτα ομόλογα

Σύμφωνα με τη μελέτη, «σε ορισμένες πιο μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, κυριαρχούν διαρκώς αυξημένα επίπεδα νευρικότητας» όσον αφορά στην πορεία των κρατικών τίτλων τους. Μάλιστα, η χώρα μας και η Πορτογαλία αλληλοεπηρεάζονται. Ωστόσο, η νευρικότητα που εμφανίζουν δεν μεταδίδεται σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Βεβαίως, στην παρούσα φάση οι ελληνικοί τίτλοι συμπαρασύρονται κυρίως από τις εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες δεν έχουν δημιουργήσει σοβαρά και παρατεταμένα προβλήματα στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι τα ομόλογα των περισσοτέρων χωρών επηρεάζονται κυρίως από την πορεία των γερμανικών ομολόγων. «Η ‘γερμανική κυριαρχία’ ισχύει για τις περισσότερες χώρες, εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», παρατηρούν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ, Carlos Garcia-de-Andoain και Manfred Kremer, οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση. Η νευρικότητα διαχέεται επίσης συχνά προς άλλες χώρες από πιέσεις στα ομόλογα της Ιρλανδίας και του Βελγίου. Τα αυστριακά, τα γαλλικά και τα ιταλικά ομόλογα είναι αυτά που επηρεάζονται αρκετά από εξωτερικές αναταραχές.

Η μελέτη αναλύει την ευαισθησία των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης σε περιόδους αναστάτωσης στις αγορές και αξιολογεί τον πιστωτικό κίνδυνο, τη μεταβλητότητα και τη ρευστότητα των ομολόγων κάθε χώρας, για να καταλήξει σε συμπεράσματα με βάση έναν σύνθετο δείκτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...