Κόσμος

Αμερικανικό drone κατασκόπευσε τους S-300 στη Λαττάκεια - Απογειώθηκε από την βάση της Σούδας!

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ύποπτα σκηνικά διαδραματίζονται στη Συρία και πλέον εμπλέκουν άμεσα και την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικές και συριακές πηγές, αμερικανικό drone κατασκόπευσε το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στη Λαττάκεια της Συρίας, αφού απογειώθηκε από τη στρατιωτική αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, ένα αναγνωριστικό drone του αμερικανικού στρατού φέρεται να κατασκοπεύει το νέο ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-300 που βρίσκεται στα χέρια του Συριακού Στρατού.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης RC-135V των Ηνωμένων Πολιτειών πέταξε κατά εκατοντάδες χιλιόμετρα στην παράκτια επαρχία Λαττάκεια της Συρίας με στόχο να κατασκοπεύσει το σύστημα S-300 που παρέδωσαν οι Ρώσοι στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το drone των Η.Π.Α. απογειώθηκε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σούδας στην Κρήτη, όπου φιλοξενούνται δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

Ο συνασπισμός των Η.Π.Α, προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τις εν λόγω πληροφορίες.

Ο στρατός της Συρίας έλαβε το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 στις αρχές Οκτωβρίου μετά από έντονη ανταλλαγή εχθροπραξιών με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, που οδήγησε στην κατάρρευση ενός ρωσικού αεροσκάφους αναγνώρισης IL-20 στα ανοικτά των ακτών της Λαττάκεια.

Αντίποινα των ΗΠΑ στη Ρωσία;

Όπως αναφέραμε νωρίτερα στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, υπήρξε συμπλοκή μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών στον εναέριο χώρο της Συρίας. Συγκεκριμένα, ρωσικά Su-35S «εγκλώβισαν» αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 και F-15. 

Στην δημοσιότητα δόθηκαν από ρωσικής πλευράς φωτογραφίες αναχαίτισης και στοχοποίησης από ρωσικά μαχητικά 4ης ++ γενιάς Su-35S, αμερικανικού ιπτάμενου τάνκερ KC-135 και ενός μαχητικού F-15 την στιγμή του ανεφοδιασμού στην Συρία.

Η ταυτόχρονη παρουσία αμερικανικών, ισραηλινών, συριακών και ρωσικών μαχητικών στον συριακό εναέριο χώρο αποτελεί από μόνο του μέγα θέμα.

Τόσα αεροσκάφη σε μια συγκεκριμένη περιοχή με τεράστια συμφέροντα που εμπλέκουν μεγάλες δυνάμεις, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για την επίτευξη οποιουδήποτε «ατυχήματος» που θα οδηγούσε ξανά σε κρίση ειδικά μετά την κατάρριψη του ρωσικού iL-20, πρόσφατα.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν το συριακό πλέον, αντιαεροπορικό σύστημα S-300, με στόχο να αποκτήσουν πλεονέκτημα σε μια πιθανή σύγκρουση με τον συριακό στρατό και τη συμμαχική Ρωσία.

Η παρουσία του αμερικανικού drone στην περιοχή αποτελεί και μέρος αντίποινων των ΗΠΑ, στον βαθμό που μπορούν - για την δυναμική εμπλοκή και σημαντική αύξηση της επιρροής της Μόσχας στη συριακή διαμάχη.

Η Ουάσινγκτον θέλει πάση θυσία να ανατρέψει τη δύναμη που διαθέτει το Κρεμλίνο στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των γνωστών αντικρουόμενων συμφερόντων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ