Αρχείο

ΕΚΑΜ και ΜΜΑΔ στην Ρουμανία για αντιτρομοκρατική άσκηση της ATLAS

Από αύριο 8 Οκτωβρίου ξεκινάει η διεθνής αντιτρομοκρατική άσκηση ATLAS COMMON CHALLENGE 2018 στην οποία θα συμμετέχει προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και από την αστυνομία της Κύπρου. Η άσκηση διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου ATLAS, που δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και συνδέει τις τακτικές αστυνομικές μονάδες με αντιτρομοκρατικό ρόλο, των κρατών μελών της ΕΕ. Το δίκτυο δημιουργήθηκε αρχικώς ατύπως, για ανταλλαγή πληροφοριών και συνεκπαίδευση μεταξύ μονάδων, αλλά το 2008 δημιουργήθηκε το επίσημο όργανο του Συμβουλίου και έγινε πρόβλεψη για παροχή συνδρομής μετά από αίτημα, μεταξύ των κρατών μελών.

Η ATLAS COMMON CHALLENGE 2018 θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του είδους, κατά την οποία θα εξεταστούν παράλληλα 7 διαφορετικά πιθανά σενάρια τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην άσκηση συμμετέχουν 2.800 στελέχητων κρατών – μελών, τα οποία θα κληθούν να επέμβουν σε κτίρια, λεωφορεία, σταθμούς μετρό, πλοία, αεροπλάνο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ΡαδιοΒιοΧημικές απειλές.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να διαχειριστεί το επεισόδιο της λεωφορειοπειρατείας και γι’ αυτό τον σκοπό τα στελέχη θα μεταβούν μέσω Βουλγαρίας στην πόλη Γκιουργκίου πλησίον Βουκουρεστίου, για να εκτελέσουν το σενάριο στις 10 Οκτωβρίου.

Η αποστολή της ΕΚΑΜ Αττικής θα μεταβεί στην Βόρειο Ελλάδα όπου θα γίνει σύζευξη τόσο με την αποστολή της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης όσο και με τον Ειδικό Αντιτρομοκρατικό Ουλαμό (ΕΑΟ) της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ) που θα έλθει αεροπορικώς από την Κύπρο.

Η ελληνική συμμετοχή έχει οριστικοποιηθεί και προετοιμάζεται από τον προηγούμενο Μάιο, με σειρά προπαρασκευαστικών συναντήσεων και έκτακτες εκπαιδεύσεις προσωπικού στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην άσκηση είναι αδαπάνως για το Ελληνικό Δημόσιο, αφού καλύπτεται μέσω παραγόντων του δικτύου ATLAS.

Το σενάριο της λεωφορειοπειρατείας θα ολοκληρωθεί με δυναμική επέμβαση των μεικτών δυνάμεων. Δεν προβλέπεται η χρήση πραγματικών πυρών αλλά η χρήση αποκλειστικώς εκπαιδευτικών φυσιγγίων χρώματος και γι’ αυτό τον λόγο το προσωπικό της ΕΚΑΜ θα φέρει συλλογές Simunition FX για πιστόλια USP και υποπολυβόλα MP 5. Παρά ταύτα, για σκοπούς επιδείξεως τα στελέχη της ΕΚΑΜ θα φέρουν δύο τυφέκια FAL Para των 7,62 mm με αβολίδοτα φυσίγγια και τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Accuracy International ιδίου διαμετρήματος.

Ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός, αποτελεί το εξειδικευμένο κομμάτι της ΜΜΑΔ της κυπριακής αστυνομίας, για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών τρομοκρατίας. Κύριος οπλισμός των στελεχών του ΕΑΟ, είναι το G36K των 5,56 mm και δευτερευόντως το υποπολυβόλο ΜΡ 5 των 9 mm.

Σάββας Δ. Βλάσσης
Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...