Ελληνοτουρκικά

«Εισβολή» από την Κρήτη καταγγέλλουν οι Τούρκοι - «Οι Έλληνες μας στραγγαλίζουν μέσω της ΑΟΖ» - Η Άγκυρα «εξαφανίζει» με χάρτες το Καστελόριζο

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας, του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων και φθάνουν στο σημείο να διεκδικούν ΑΟΖ, μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, μετά την συμφωνία Αθήνας και Καΐρου .

Αυτό το συμπεραίνουν μετά την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ από Ελλάδα και Αίγυπτο, σύμφωνα με σημερινό άρθρο στην  γνωστή για τις απόψεις της εφημερίδα Yeni Safak.

Η Άγκυρα φέρεται έντονα οργισμένη από την συμφωνία Ελλάδος και  Αιγύπτου για κήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που είχαν αποτρέψει παλαιότερα οι Τούρκοι,  όταν στην εξουσία ήταν ο Αιγύπτιος ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι.

Τώρα ο πρόεδρος και πρώην στρατηγός Αλ Σίσι (ορκισμένος εχθρός  των Τούρκων) ήλθε σε συμφωνία με την Ελλάδα και την Κύπρο φέρνοντας τον Ερντογάν προ τετελεσμένων γεγονότων .

Η καθεστωτική εφημερίδα του Ερντογάν η Yeni Safak στον τίτλο της κάνει λόγο για ελληνική «εισβολή» από την Κρήτη.

Στον απόηχο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Ελούντα, η τουρκική εφημερίδα  υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Αίγυπτο  φιλοδοξούν να οριοθετήσουν  θαλάσσια ζώνη που θα αρχίζει νοτιοανατολικά της Κρήτης και θα απομονώνει την Τουρκία εξοργιστικά στην Α. Μεσόγειο.

Το ελληνο-αιγυπτιακό σχέδιο έχει εξοργίσει την τουρκική ηγεσία , διότι περιορίζει  την Τουρκία σε περίπου 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας, γράφει  η εφημερίδα.

Παρουσιάζει  χάρτες, στους οποίους  η τουρκική θαλάσσια ζώνη θα έπρεπε να έφτανε έως την αιγυπτιακή ΑΟΖ, χωρίζοντας πλήρως την Ελλάδα από την Κύπρο.

Το άρθρο  υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα πρέπει σε έλθει σύντομα σε συνεννόηση με την Λιβύη ώστε να ανατρέψει τα φερόμενα ελληνικά σχέδια , ενώ αφήνει έμμεσα να αιωρείται όλων των ειδών οι αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Μάλιστα φθάνουν στο σημείο να εξαφανίζουν το Κστελόριζο από νέους χάρτες που παραθέτουν

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο), πρώτοι είχαμε αναφέρει ότι η Τουρκία όπως γίνεται πλέον  αντιληπτό «εξαφανίζει» το Καστελόριζο ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ανατολική μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Εδώ οι Οθωμανοί μέσω του άρθρου απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους για το επόμενο διάστημα , οι οποίες μας οδηγούν σε πιθανό ελληνο-τουρκικό επεισόδιο στα Δωδεκάνησα όπου έχουν και το πρόβλημα  .

Η Τουρκία,   αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το δημοσίευμα, αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές».

Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς, πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «για να λάβει το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής, καταλήγουν οι Τούρκοι. Δηλαδή ξεκινούν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα να το «επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Η Τουρκία προετοιμάζεται για διεκδικήσεις επίσημα πλέον  σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Με την ισχυρή ναυτική παρουσία φρεγατών, υποβρυχίων, θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ΑΟΖ εντός ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Δεν έχει σημασία ποιο ακριβώς «παιχνίδι» θα παίξουν οι Οθωμανοί  για να το επιτύχουν, σημασία έχει ότι θέλουν ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ