Κυβέρνηση

Για τριπλές εκλογές τον Μάιο έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών!

Το σενάριο διεξαγωγής πολλαπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 επανέρχεται στην επικαιρότητα και μάλιστα από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Η δήλωση για τριπλές εκλογές, δηλ. Βουλευτικές, Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές, που έκανε ο κ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7» σημαίνουν συναγερμό  στα κομματικά επιτελεία.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επερχόμενες εκλογές ανέφερε:

«Θα είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε πολλαπλές εκλογές τον Μάιο. Η προετοιμασία που έχει γίνει στο υπουργείο μας το διασφαλίζει. Τεχνικά θα είμαστε έτοιμοι. Πολιτικά θα είναι τα ζητήματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην επιτροπή για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ξεκίνησε μια διαδικασία η οποία δεν γίνεται με μια λογική παραπομπής του θέματος στις καλένδες. Σε πέντε μήνες θα ολοκληρωθεί το πόρισμα, θα παρουσιαστεί σε όλα τα κόμματα, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος απ όσο ήμουν πριν ότι μπορεί να ψηφίσουν οι Ελληνες του εξωτερικού στις επόμενες εκλογές. Αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ. Ο στόχος είναι να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση από την παρούσα Βουλή».

Εκλογές και απλή αναλογική

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εσωτερικών είπε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Βασικό δεδομένο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στη βάση του Κλεισθένη, που εισάγει την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν είναι μια απλή αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά δημιουργεί ένα εντελώς νέο περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση, ανοίγει τις δυνατότητες για νέες συνθέσεις και συναινέσεις. Πρέπει να δούμε πώς διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλίσεις που θα συσπειρώσουν τον προοδευτικό κόσμο. Πρέπει να ξεφύγουμε από τις λογικές του παρελθόντος και από την κουλτούρα που υπήρχε στην αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ