Αρχείο

Γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας από ΗΠΑ - Τζ. Πάιατ: «Θα εκμεταλλευτούμε την στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης» - Στόχος ο έλεγχος των Στενών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης ως μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου από τις ΗΠΑ, ενόψει των γενικότερων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Το αμερικανικό ενδιαφερόν είναι εμφανές, ειδικότερα μετά από την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στην πόλη και τον διάλογό του με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη.

Εκτός των σχεδίων ενεργειακής εκμετάλλευσης της περιοχής από Αμερικανούς για τροφοδοσία της ΕΕ, ο πρέσβης των ΗΠΑ επεσήμανε την γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της πόλης της Βορείου Ελλάδος, καθώς ενώνει πολλές χώρες και δύο ηπείρους, ενώς βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο γεωγραφικά.

Ο Τζ. Πάιατ τόνισε πως «θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων». 

Τη δέσμευσή του για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, διατύπωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, προανήγγειλε τις συχνές, στο άμεσο μέλλον, επισκέψεις στην πρωτεύουσα του Έβρου, του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Ο κ. Πάιατ, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ως τη συνέχεια των μέχρι σήμερα καλών συνομιλιών του με τον κ. Λαμπάκη, τον οποίο συνεχάρη για τη διαπιστωθείσα πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την Αλεξανδρούπολη και επανέλαβε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διευκόλυνση, κατά τον προηγούμενο χρόνο, της μεταφοράς ελικοπτέρων μέσω του λιμένα της πόλης.

«Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».

«Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη…», κατέληξε ο δήμαρχος.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται πολύ κοντά στο να επιβεβαιώσουν όσα γράφαμε προ ημερών στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη αλλά και τους πιθανούς στόχους των ΗΠΑ στην εν λόγω περιοχή για την γεωστρατηγική και γεωπολιτική επιρροή της χώρας τους.

Έντονη κινητικότητα έχουμε πλέον στον Έβρο, καθώς τις επόμενες μέρες στις αρχές Οκτωβρίου, κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη με  επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ, μαζί με τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, έχοντας «βαριά» ατζέντα στις βαλίτσες τους για την περιοχή και το λιμάνι.

Υπάρχουν καταρχήν σχέδια ενεργειακής εκμετάλλευσης της Αλεξανδρούπολης από αμερικανικές ευκαιρίες παραγωγής υγροποιούμενου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.

Από την Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με σχεδιασμό αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φτάνει στη Βουλγαρία μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB και στη συνέχεια, μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε όλες τις χώρες των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο (2011), για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε. ενώ στην κοινοπραξία θα συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η αμερικανική εταιρεία Cheniere Energy.

Μετά από αυτό το έργο, υπήρξαν και οι διεργασίες για την πιθανότητα δημιουργίας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί φυσικό επόμενο αυτών των σχεδίων και η οποία πιθανόν να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Συμμαχία ενισχύει συνεχώς την στρατιωτική παρουσίας της στη Βαλτική και Μαύρη θάλασσα.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι σε θέση να υποστηρίξει δια θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στη Συρία.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το ιδανικό αγκυροβόλιο για όλα αυτά τα σχέδια, μιας και ελέγχει” Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα, αλλά έχει και πρόσβαση στο Αιγαίο.

Όπως φαίνεται, όλα πλέον αλλάζουν στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή τόσο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και της Μ. Ανατολής, με τις ΗΠΑ να στέλνουν παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...