Οπλικά συστήματα

Γαλλία-Γερμανία: Θα ταράξει τους ουρανούς το νέο πολεμικό αεροσκάφος

Νέα μαχητικά αεροσκάφη από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Μέχρι το 2035 θα πρέπει να έχει ανανεωθεί όλο το εναέριο σύστημα άμυνας Γαλλίας και Γερμανίας σύμφωνα με την σχετική “συμφωνία προθέσεων” που υπέγραψαν οι δύο χώρες.Το νέο μαχητικό αεροσκάφος της Ευρώπης θα αντικαταστήσει το Rafale και το Eurofighter. Η Ελλάδα άραγε θα πάρει μέρος σε αυτόν τον εκσυγχρονισμό ή θα μείνει για άλλη μία φορά απλώς παρατηρητής των εξελίξεων;

Η πρώτη διαφωνία που έχει υπάρξει μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας έχει να κάνει με τις εξαγωγές του μαχητικού αεροσκάφους αλλά και όλων των άλλων συστημάτων εναέριας άμυνας που θα σχεδιαστούν. Η διαφωνία προέκυψε από τη συζήτηση που προέκυψε σχετικά με την εξαγωγή όπλων σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Πριν καν το νέο μαχητικό αεροσκάφος σχεδιαστεί τέτοιες συζητήσεις είναι μάλλον πρόωρες.

Ωστόσο πριν φθάσουν σ΄ αυτό το θέμα, Παρίσι και Βερολίνο πρέπει να καθορίσουν τι θα κατασκευάσει η κάθε χώρα για το νέο μαχητικό. Dassault και Airbus έχουν πολλά να επιλύσουν. Η Γερμανία επείγεται ίσως περισσότερο αφού θέλει μέχρι το 2025 να αντικαταστήσει τα Tornado.

Πρώτα απ΄ όλα όμως η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει να είναι πραγματικά έτοιμη να προχωρήσει με τη Γαλλία σ΄ αυτό φιλόδοξο αεροναυπηγικό πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί κάποιοι στο Βερολίνο θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερα να επιλέξουν την “έτοιμη λύση” του F-35. Όχι μόνο επειδή πολλές ευρωπαϊκές χώρες ήδη το έχουν επιλέξει, αλλά και ως μέσο “προσέγγισης της Γερμανίας με τις ΗΠΑ”. Εξευμενισμός του Τραμπ με άλλα λόγια. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει μιλήσει με πολύ σκληρά λόγια για την απροθυμία της Γερμανίας να πληρώνει τις αμυντικές της δαπάνες. Μια καλή παραγγελία στην Lockheed Martin θα τον …ηρεμούσε.

Για να επανέλθουμε όμως στα δικά μας: ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στη συνέντευξή του στο Militaire.gr είχε παραδεχτεί ότι η Ελλάδα μέσα στην επόμενη πενταετία θα πρέπει να αναζητήσει το επόμενο μαχητικό της αεροσκάφος. Με δεδομένο ότι η Τουρκία έχει ήδη επιλέξει το F-35 και με βάση τη κοινή λογική ότι αυτή η απειλή δεν αντιμετωπίζεται με αγορά του ιδίου τύπου από την Ελλάδα, μήπως θα πρέπει να ενδιαφερθούμε πραγματικά για το τι σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι και να “μπούμε” από την αρχή στο πρόγραμμα; Δεν το κάναμε με το F-35, δεν το κάναμε με τα Eurofighter. Ίσως να αποδειχτεί και για καλό, με δεδομένη την πορεία των δύο αεροσκαφών. Αλλά το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ακούγεται και ενδιαφέρον και ελπιδοφόρο αν τελικά προχωρήσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...