Σκοπιανό

Βόμβες Μανιάτη: Γιατί η εξαγορά της EDS Σκοπίων έγινε την περίοδο των Πρεσπών;

Συνεχίζεται ο σάλος για την εξαγορά της εταιρείας EDS Σκoπίων, μηδενικής αξίας, από τη ΔΕΗ. Η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο και φίλο του Ζόραν Ζάεφ Κότσο Ανγκιούσεφ.

Από την εξαγορά εγείρονται σοβαρά ερωτήματα δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

«Δεν ξέρω αν συνδέεται με τη συμφωνία των Πρεσπών παρά το γεγονός ότι ο συγχρονισμός της διπλωματικής εξέλιξης του ονοματολογικού με τα Σκόπια με την εξαγορά μιας εταιρείας από τον αντιπρόεδρο του Ζάεφ σε κάθε έλληνα πολίτη δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά. Γιατί τώρα, γιατί όχι πριν ένα χρόνο ή γιατί όχι μετά από τρεις μήνες; Θεωρώ παράλογο να μην το έχουν σκεφτεί είτε στη ΔΕΗ είτε στην κυβέρνηση. Προφανώς το σκέφτηκαν, το συναποφάσισαν με την κυβέρνηση και επέλεξαν να προχωρήσουν κανονικά σε αυτή την ταυτόχρονη χρονική εξέλιξη των δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μια επενδυτική κίνηση υψηλού ρίσκου για τη ΔΕΗ για παράδειγμα, η συγκεκριμένη εταιρεία η EDS το 2017 είχε ζημιές 5,5 περίπου εκ., το 2015 και το 2016 είχε κέρδη από 1 εκ. Δεύτερον το ταμείο της είχε το 2017 4,5 εκ. σήμερα είναι μέσα περίπου 1 εκ. Το 2015 οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τους διαφόρους προμηθευτές της ήταν 11 εκ. και σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια, είναι 19 εκ. Αυτή είναι η εικόνα της εταιρείας όμως τα ερωτήματα είναι ασφαλώς και αυτά αλλά είναι και ορισμένα άλλα θέματα που αρχίζουν να συγκρούονται με τη λογική του απλού ανθρώπου. Για παράδειγμα την εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρείας δεν την εισηγήθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ αλλά την εισηγήθηκε η θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία. Δεύτερο ερώτημα ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών που έχει συμμετοχή το Δημόσιο, όταν πήγε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ και ενέκρινε τη συγκεκριμένη αγοραπωλησία, άρα ήξερε τι υπέγραφε, γιατί μου απαντά στη Βουλή ότι «δεν έχω καμία σχέση να ρωτήσεις το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;» Γιατί ο κ.Χουλιαράκης εγκρίνει τη συμφωνία, αρνείται όμως να απαντήσει ότι βάση αυτά τα κριτήρια εγώ ως ο μέτοχος του 51% ενέκρινα τη συγκεκριμένη συμφωνία. Γιατί δε δίνει στη δημοσιότητα την συγκεκριμένη απόφαση και πετάει το μπαλάκι σε άλλο υπουργό;»

Ερωτηθείς πού πιστεύει ότι πήγανε τα χρήματα της αγοραπωλησίας: «Έχω καταγγείλει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε τα χρήματα αυτά μπήκαν στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του κ.Ζάεφ και όχι σε εταιρικό λογαριασμό και παρά το γεγονός ότι τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και η ΔΕΗ έχουν εκδώσει μια σειρά ανακοινώσεων σε αυτό το ερώτημα δεν έχει κανένας τους απαντήσει άρα μπορώ να πιθανολογήσω ότι τα χρήματα πήγαν στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ. Είναι εξαιρετικά περίεργη η άρνηση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να απαντήσουν που κατέθεσαν τα χρήματα, μέσα στην επόμενη ώρα καταθέτω καινούργια ερωτηση στη Βουλή με ερωτήματα ένα εκ των οποίων είναι αυτό. Υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα, η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για την εξαγορά της συγκεκριμένης εταιρείας πάρθηκε τον Φεβρουάριο του ’18 και ο έλεγχος των οικονομικών, φορολογικών και άλλων στοιχείων της εταιρείας τελείωσε τον Απρίλιο του ’18. Δηλαδή δύο μήνες προτού τελειώσει ο φορολογικός, οικονομικός και νομικός έλεγχος της εταιρείας αποφασίζει το ΔΣ της ΔΕΗ να αγοράσει την εταιρεία. Αυτό δε δημιουργεί αμείλικτα ερωτήματα, δεν συγκρούονται αυτές οι αποφάσεις με τη λογική του καθενός που καταλαβαίνει ότι πρώτα ελέγχεις τι αγοράζεις και μετά παίρνεις απόφαση να αγοράσεις;»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...