Κόσμος

Βρετανός ΥΠΕΞ: «Θα το πληρώσει η Ρωσία αν χρησιμοποιήσει χημικά»

Με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που γίνει χρήση χημικών όπλων, απείλησε τη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο, όπως έχει επιβεβαιώσει και διεθνής επιτροπή πριν από έναν χρόνο.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στη Μόσχα, τόνισε ότι θα πληρώσει μεγάλο τίμημα σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ή προσπαθήσει να τρομοκρατήσει τη Βρετανία.

«Υπό τους συντηρητικούς, η Βρετανία έχει ένα απλό μήνυμα για το Κρεμλίνο: αν προσπαθήσετε να τρομοκρατήσετε αυτή τη χώρα, αν χρησιμοποιήσετε χημικά όπλα, αν δεν παίζετε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, το τίμημα θα είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο Χαντ.

Στις 4 Μαρτίου, ο ρώσος διπλός πράκτορας Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν βρεθεί αναίσθητοι στην πόλη Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση, υποστηρίζοντας ότι έγινε χρήση του νευροτοξικού παράγοντα A234. Ωστόσο, το βρετανικό εργαστήριο Porton Down, τόνισε ότι δεν μπορούσε να αποδείξει ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε, είχε δημιουργηθεί στη Ρωσία, ούτε να καθορίσει τη χώρα δημιουργίας της.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση Σκριπάλ καταρρέει λόγω της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων για τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει περίπου 60 διπλωματικά σημειώματα στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαιτώντας να δοθεί στη Ρωσία πρόσβαση στην έρευνα και στους Σκριπάλ, οι οποίοι έχουν ρωσική υπηκοότητα, ενώ έχει προτείνει και νομική βοήθεια και συνεργασία. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν απαντήσει σε κανένα από αυτά τα σημειώματα.

Η Ρωσία έχει επίσης τονίσει ότι παραμένει δεσμευμένη στο Συνέδριο για τα Χημικά Όπλα (CWC), ενώ το χημικό της οπλοστάσιο έχει καταστραφεί εντελώς, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων τον Σεπτέμβριο 2017.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επανειλημμένως τονίσει ότι, αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους να καταστρέψουν τα χημικά τους όπλα, παραμένοντας η μοναδική μεγάλη κάτοχος χημικών όπλων στον κόσμο, έχοντας μετατοπίσει την προθεσμία καταστροφής τους από το 2007 στο 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...