Κύπρος

Απόβαση 8.187 ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο

Η Κύπρος αποτελεί «μαγνήτη» για τις ελληνικές εταιρείες λόγω των συγκριτικών φορολογικών πλεονεκτημάτων και της σταθερότητας που έχει η χώρα. Το ελληνικό επιχειρείν έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στην κυπριακή αγορά με γνωστά ονόματα από τον κλάδο των τροφίμων, της ένδυσης και υπόδησης, του λιανικού εμπορίου, του γενικού εμπορίου, εταιρειών πετρελαιοειδών, τον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα. Στα πετρελαιοειδή υπάρχει η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo στα παιχνίδια, ο ΟΠΑΠ, ενώ άλλες εξίσου μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες έχουν αναπτυχθεί.

Μεταξύ άλλων, ο όμιλος Φουρλής, που διατηρεί στην Κύπρο τo ΙΚΕΑ και τα καταστήματα Intersport και από το 2011 το κατάστημα Leroy Merlyn. Υπάρχουν τα καταστήματα Public του ομίλου Γερμανός, η Kleeman, η Autohellas (2005: αναλαμβάνει το franchise της Hertz στην Κύπρο), η αλλαντοβιομηχανία Υφαντής (ίδρυσης της εταιρείας Ifantis Cyprus το 2012, έχοντας ως στόχο την εισαγωγή και τη διανομή προϊόντων Υφαντής στην τοπική αγορά), η Αλουμύλ, η Druckfarben, που ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, ελέγχεται κατά 100% από την Ντρουκφάρμπεν Ελλάς, ο όμιλος Βιοχάλκο, η ΕΛΓΕΚΑ, η Νάκας (μουσικά όργανα), ο όμιλος Σκλαβενίτη και αρκετές άλλες. Υπάρχουν, επίσης, και ελληνικές αλυσίδες καφέ και ταχυφαγεία όπως η καφετερία Mikel, τα εστιατόρια Derlicious και το Coffee Island.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών από το 2012 μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2018 έχουν εγγραφεί στην Κύπρο 8.187 ελληνικές εταιρείες που έχουν μετόχους και διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι το 2016 και το 2017 λόγω των προβλημάτων που είχε η Ελλάδα, οι μεγάλοι φόροι, η έλλειψη φορολογικής και οικονομικής σταθερότητας, η μείωση της κατανάλωσης και τα capital controls οδήγησαν σε μεγαλύτερη φυγή επιχειρήσεις. Στην Κύπρο το 2017 προχώρησαν σε εγγραφή 1.779 ελληνικές εταιρείες παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2016 που ήταν 1.799 και αποτελούν το 13,2% των νέων εγγραφών εταιρειών.

Το εννιάμηνο του 2018 έχουν εγγραφεί 1.225 εταιρείες με μετόχους ή διευθυντές με ελληνική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το 2012 οι εγγραφές ελληνικών εταιρειών στην Κύπρο ήταν 1.033 και αποτελούσαν το 5,7% των νέων 17.999 εγγραφών που έγιναν. Το 2013 χρονιά που άρχισαν τα προβλήματα στην Κύπρο και ήταν η αρχή του μνημονίου για τη χώρα, οι εγγραφές ήταν μικρότερες. Εγγράφησαν 661 ελληνικές εταιρείες και αποτελούσαν το 6,1% των 10.847 νέων εγγραφών.

Το 2014, που η Κύπρος είναι υπό καθεστώς μνημονίου, έχουν εγγραφεί 678 ελληνικές εταιρείες, αποτελώντας το 6,1% των 11.269 νέων εγγραφών. Η εικόνα αλλάζει το 2015, χρονιά που η Κύπρος είναι πιο κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής. Οι εγγραφές ελληνικών εταιρειών είναι 1.012, αποτελώντας το 9% των 11.270 νέων εγγραφών που έγιναν στην Κύπρο. Ο λόγος που αρκετές ελληνικές εταιρείες θέλουν να «δραπετεύσουν» από την Ελλάδα είναι ο ψηλός εταιρικός φορολογικός συντελεστής που φθάνει το 29% και είναι σημαντικά υψηλότερος με συντελεστές γειτονικών χωρών.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής φορολογίας εταιρικών κερδών είναι: 10% Βουλγαρία, 12,5% Κύπρος, 15% Αλβανία, 16% Ρουμανία, 20% Τουρκία. Στην Ελλάδα, η διανομή μερισμάτων φορολογείται πλέον με 15%, όταν η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 10% στη Βουλγαρία και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο.
Για τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει: Εγγραφή στο φορολογικό μητρώο, τήρηση λογιστικών αρχείων, σύνταξη φορολογικής δήλωσης για την εταιρεία. Καταβολή εταιρικού φόρου εντός της προθεσμίας.

Ο προσωρινός φόρος καταβάλλεται σε δύο δόσεις, στις 31 Ιουλίου και στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και η αυτοφορολογία (υπόλοιπο φόρου από το προηγούμενο έτος) καταβάλλεται την 1η Αυγούστου (του επόμενου έτους). Υποβολή της φορολογικής δήλωσης της εταιρείας σας εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων είναι η 31η Μαρτίου – 15 μήνες μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους.

Εμπορικό πάρε–δώσε Ελλάδας και Κύπρου

Τα τελευταία πέντε χρόνια οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου (αγαθών και υπηρεσιών) στην Ελλάδα παρουσιάζουν άνοδο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζει εν γένει το εμπόριο. Οι εγχώριες εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα παρουσιάζουν άνοδο, καθώς οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων για το 2017 ανήλθαν στα €75,3 εκατ. (2016: €62 εκατ. +21,5%) θέτοντας την Ελλάδα ως την κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα αποστολής προϊόντων για το 2017.

Όσον αφορά στις εισαγωγές ελλαδικών προϊόντων στην Κύπρο για το 2017 ανήλθαν στα €1,53 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση 20,5% (2016: €1,27 δισ.).

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Κύπρος δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και κυρίως στους τομείς της παροχής πετρελαιοειδών, είδη ένδυσης, ηλεκτρικών μηχανημάτων και φαρμακευτικών προϊόντων. Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας αυξήθηκε κατά 13,7% το 2017 σε σχέση με το 2016 και ανήλθε στα €1,76 δισ. (2016: €1,55 δισ.). Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγονται στην Ελλάδα από την Κύπρο, τα οποία παρουσιάζουν περαιτέρω περιθώρια συνεργασίας και ανάπτυξης, είναι πατάτες, εσπεριδοειδή, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, απορρίμματα σιδήρου, θραύσματα σιδήρου και χάλυβα, φαρμακευτικά προϊόντα και πλαστικά. Από την άλλη πλευρά τα κυριότερα προϊόντα που η Κύπρος εισάγει από την Ελλάδα είναι πετρελαιοειδή, είδη ένδυσης, ηλεκτρικά μηχανήματα, μηχανήματα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Επίσης υπάρχουν οι Κύπριοι επιχειρηματίες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε σημαντικούς τομείς όπως είναι οι υπηρεσίες (ασφαλιστικές εταιρείες, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ανάπτυξη γης, ακίνητα και διαχείριση πλοίων). Για τον λόγο αυτό το Εμπορικό τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα προγραμματίζει δραστηριότητες για την περαιτέρω οικοδόμηση δικτύων επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών από Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, οργάνωση εμπορικών αποστολών, συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις, καθώς και στη διερεύνηση προοπτικών εξαγωγής νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Eλληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στο XAK

Tο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου αποτελεί μία διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν τη δυνατότητα άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά πρώτιστα να πάρουν τη σφραγίδα και το διαβατήριο που εξασφαλίζει σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό η ένταξή του σε μία Χρηματιστηριακή Αγορά της Ευρωζώνης. Στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ διαπραγματεύονται ελληνικές εταιρείες όπως Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., Interlife Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία Γενικών Ασφαλίσεων, Δ. & Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Ενέργεια Ενεργειακή Α.Ε., Αθανάσιος Κουκουτάρης Α.Ε.Β.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε., First Advisory andvisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε.

  Θεανώ Θειοπούλου  
Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ