Κύπρος

«Αιμορραγεί» η Εθνική Φρουρά – Μετά την φυγοστρατία παιδιά επωνύμων «φυλλορροούν» και από τις εφεδρείες

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο αριθμός των «σκαστών» εφέδρων στην Κύπρο ανέρχεται πλέον σε απειλητικά νούμερα, με λόγο να γίνεται για δεκάδες χιλιάδες άνδρες, που φυσικά για ευνόητους λόγους δεν δημοσιοποιούνται και τα ακριβή στοιχεία. Άλλοι πάλι, λιγότεροι ευνοημένοι εκ του «συστήματος», είναι απλοί «τουρίστες» στην εφεδρεία, καθώς φαίνεται πως είχαν μικρότερο «βύσμα» και απηλλάχθησαν πλήρως… Στις άνωθεν κατηγορίες, φυσικά, περιλαμβάνονται παιδιά επωνύμων, τα οποια φαίνεται πως για κάποιο λόγο, δεν εντοπίζονται στις λίστες, όπως συμβαίνει με τους λοιπούς «κοινούς θνητούς»…

Σε αυτούς που απλά δεν «πατούν» το πόδι τους, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν μεταβεί στο εξωτερικό για σπουδές ή/και εργασία, ωστόσο επιστρέφοντας στην Κύπρο, δεν μπήκαν στον κόπο να το δηλώσουν στην Εθνική Φρουρά, απουσία προφανώς αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου. Εξάλλου, ο εντοπισμός της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ήταν αρκούντως εύκολη, με μια αναζήτηση των αρμοδίων στον κατάλογο των  καταγραμμένων στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αφού αργά ή γρήγορα αυτοί που επιστρέφουν στην Κύπρο, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, βρίσκουν δουλειά και πλέον καταχωρούνται στους καταλόγους του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εξάλλου, στο άρθρο του ο Βάσος Βασιλείου επικαλούμενος συγκεκριμένες πληροφορίες, αναφέρει πως επί πολλά έτη τέτοιοι έλεγχοι έχουν παύσει να διενεργούνται, με αποτέλεσμα χιλιάδες έφεδροι να έχουν διαρρεύσει εκ του συστήματος, μη εντοπιζόμενοι, εν αντιθέση με την τακτική που άρχισε να εφαρμόζεται με την αντιπαραβολή του καταλόγου των Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τον κατάλογο των εφέδρων.

Εξάλλου, βάσει των πληροφοριών της εφημερίδας μερίδα των «ευνοουμένων» εφέδρων καλούνται σε μονάδες οι οποίες είτε είναι αδρανοποιημένες, είτε οι έφεδροι καλούνται μόλις μια φορά κατ’ έτος, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ακόμα και αυτή την φορά δεν μπαίνουν καν στον κόπο να εμφανιστούν…ενώ ο εχθρός είναι ήδη εντός των πυλών.

Οι μονάδες αυτές είναι γνωστές και ως έμπεδα, που ενίοτε αδρανοποιούνται για μια σειρά αντικειμενικών λόγων και παραγόντων. Φερειπείν, εφόσον κάποιοι πρώην στρατιώτες και νυν έφεδροι εκπαιδεύτηκαν σε εξειδικευμένα οπλικά συστήματα, όπως για παράδειγμα τεθωρακισμένα τα οποία πλέον έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση, τότε οι έφεδροι δεν έχουν αντικείμενο υπηρεσίας/εκπαίδευσης, τουτέστιν θα κληθούν πλέον για καθαρά τυπικούς λόγους μόλις μια φορά κατ΄έτος. Σε τέτοιες μονάδες αποστέλλονται και έφεδροι οι οποίοι δεν είχαν σχέση με τεθωρακισμένα, οπόταν «την βγάζουν» με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένα τάγματα έχει μειωθεί η συχνότητα κλήσης των εφέδρων, με την κατανομή τους σε «έμπεδα» και το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί τις περισσότερες μονάδες, ενώ διευκρινίζεται πως η δράση των «έμπεδων» είναι υποστηριχτική προς άλλες μονάδες.

Εξάλλου, σε χθεσινή συνέντευξή του στον «Φ», ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο σύστημα εφεδρείας που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019. Μια εκ των βασικών αλλαγών που προωθούνται πρόκειται να είναι η αύξηση των παρουσιάσεων με παράλληλη μείωση της διάρκειας υπηρεσίας στην εφεδρεία, κάθε φορά που θα γίνεται κλήση. Ο υπουργός ανέφερε πως στόχος είναι αφενός να αξιοποιείται η παρουσία τους στο έπακρο και ταυτόχρονα να γνωρίζει ο κάθε έφεδρος το πώς θα λειτουργήσει και τι θα πράξει όταν το καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας τον καλέσει.

Μιλώντας εξάλλου σήμερα στο Σίγμα ο ΥΠΑΜ αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για «σκαστούς από την εφεδρεία» ανέφερε ότι «Πρόσφατα έγιναν ριζικές αλλαγές στον τομέα της εφεδρείας. Να μην δοθεί η εικόνα ότι όλα πάσχουν επειδή προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό», τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι «Η εφεδρεία είναι σε ακριβή αριθμό, τον οποίο η ΕΦ τον έχει».

Παράλληλα ο ΥΠΑΜ εξέφρασε λύπη, λέγοντας ότι την ώρα που γίνονται ενέργειες προς το καλύτερο δημιουργείται αυτή εικόνα. «Δεν είναι το μεγαλύτερο βάσανο η εφεδρεία. Θα το λύσουμε και αυτό». Υπήρχαν σημείωσε προβλήματα στην μηχανογράφηση ενώ τόνισε ότι ως εφεδρεία, «είμαστε επανδρωμένοι».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ