Βαλκάνια

Αιματοχυσία στα Σκόπια «βλέπουν» οι αναλυτές: «Δεν έχουμε ούτε τανκς, ούτε αεροπλάνα και στρατιώτες» - Φόβοι για εθνοτικές συγκρούσεις

Ισχυρή είναι η πιθανότητα αιματοχυσίας στα Σκόπια καθώς στρατιωτικοί και διάφοροι αναλυτές προβλέπουν εθνοτικές συγκρούσεις στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο, την στιγμή που ο στρατός των Σκοπίων βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Η Δύση και η φιλοδυτική ελληνική κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, βασικός σκοπός της οποίας είναι η ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τον εξοβελισμό της Ρωσίας από την γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Όμως, αυτό που οι αξιωματούχοι της Δύσης δεν έλαβαν υπόψιν, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και ¨επιχειρεί" ο στρατός των Σκοπίων.

Σύμφωνα, με τα λεγόμενα υψηλόβαθμων σκοπιανών στρατιωτικών, ο στρατός του κρατιδίου είναι ελλιπής σε επιχειρησιακό εξοπλισμό, ρουχισμό, ενώ το προσωπικό μένει απλήρωτο ακόμα και για εβδομάδες.

Όλα αυτά τη στιγμή που στο κρατίδιο επικρατεί ένα διχαστικό κλίμα που αν κλιμακωθεί μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί σε εμφύλιο. Αυτό θα είναι το πιο πρόσφατο απόκτημα του ΝΑΤΟ και της Δύσης... 

Ο ‘στρατηγός’ Στογιάντσο Ανγκέλοφ των Σκοπίων, ο οποίος συμμετείχε στη σύγκρουση του 2001, μίλησε για την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές και για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.

Στην εκπομπή ‘Μόνο Αλήθεια’ δήλωσε ότι εάν η διαδικασία της ένταξης της χώρας είχε αποκλεισθεί τότε οι Αλβανοί θα έκαναν προσπάθεια να διαχωριστούν από τη «Μακεδονία».

«Σύμφωνα με το παράδειγμα του (αλβανικού) ‘Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βορειοδυτικής ‘Μακεδονίας’ (βορειοδυτική επικράτεια των Σκοπίων), ποιος εγγυάται ότι δεν θα προκύψουν όπως οι ποδοσφαιρικές τους ενώσεις και άλλα θεσμικά όργανα δικά τους (των Αλβανών) και τέλος να διεκδικήσουν το δικό τους Κοινοβούλιο;

Τι θα κάνουμε εμείς; Θα στείλουμε τα τανκς που δεν έχουμε; Θα σηκώσουμε τα αεροσκάφη που δεν έχουμε; Ή τους στρατιώτες που δεν υπάρχουν από τότε που καταργήθηκε η υποχρεωτική θητεία;

Οι Αλβανοί που πολέμησαν το 2001 ζητούσαν δικαιώματα, τώρα πια, μιλούν για Μεγάλη Αλβανία», δήλωσε ο Ανγκέλοφ.

Ο Σκοπιανός στρατός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση σύμφωνα με στοιχεία που πρώτο δημοσίευσε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Τα ΜΜΕ του κρατιδίου μας λένε ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι δεν έχουν τα βασικά. Βέβαια, η Δύση θέλει να μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία, με σκοπό να ανακοπεί η Ρωσική επέλαση στα Βαλκάνια.

Όμως πρόκειται για φιάσκο, όπου εκεί οι Νίκος Κοτζιάς και Α. Τσίπρας έδωσαν τα πάντα στο κρατίδιο, στην ουσία παραχώρησαν το όνομα Μακεδονία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ισχυρών.

Οι Σκοπιανοί στρατιώτες σε 30 πόλεις της χώρας επί εβδομάδες δεν έχουν πληρωθεί για τις μετακινήσεις τους, εργάζονται με παλιές στολές και υπάρχει έλλειψη τροφίμων.

«Είναι κρίμα να διατεθεί ένα εκατομμύριο ευρώ για ένα δημοψήφισμα, αφήνοντας περισσότερους από 8.000 στρατιώτες χωρίς στολές και αρβύλες», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το VMRO-DPMNE.

Η υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα παραδέχεται ότι ο στρατός δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ επισημαίνει ότι έχει παραμεληθεί εδώ και δέκα χρόνια.

Αναλυτές της διεθνούς κοινότητας έχουν προειδοποιήσει εδώ και λίγους μήνες για αιματοχυσία στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με αστραπιαίες αλλαγές συνόρων.

Θέση υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με την ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, παίρνει σε άρθρο του ο ιστότοπος Politico, απηχώντας και τις απόψεις πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων.

Γεγονότα υπό αυτή τη μορφή επηρεάζουν άμεσα ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, με τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης να ελοχεύει ανά πάσα στιγμή.

Υπό αυτές τις συνθήκες θέλουν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...