Κόσμος

«Αγέλη» ρωσικών υποβρυχίων θέτει σε συναγερμό το ΝΑΤΟ - Πού κινούνται - Τι λέει Ναύαρχος των ΗΠΑ


Eξι ρωσικά υποβρύχια τα οποία κινούνται στη νότια Ευρώπη «ανησυχούν» το NATO, υπογράμμισε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ο Aμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο, επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ρωσία εκσυγχρόνισε τα τελευταία χρόνια τον στόλο των υποβρυχίων της, αποκτώντας σκάφη νέας γενιάς, υπενθύμισε ο ναύαρχος Φόγκο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.

Εξι υβριδικά υποβρύχια κλάσης Kilo «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια
«Αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ" εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO», συνέχισε ο αμερικανός ναύαρχος, άλλοτε κυβερνήτης επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς για την ικανότητα του NATO να επιτηρεί μόνιμα τις κινήσεις των ρωσικών υποβρυχίων, ο ναύαρχος Φόγκο προτίμησε να παραμείνει αόριστος. «Μπορώ να σας πω ότι διαθέτουμε ακουστικό πλεονέκτημα το οποίο πρόκειται να διατηρήσουμε», περιορίστηκε να πει.

Συνεχείς παρεισφρήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών και πυρηνικών υποβρυχίων αναφέρονται τους τελευταίους μήνες κοντά στις ακτές χωρών-μελών του NATO.

Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται να οργανώσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, την άσκηση «Trident Juncture 18», με τη συμμετοχή στα τέλη του Οκτωβρίου 45.000 στρατιωτικών του NATO, στη Νορβηγία.

Το σενάριό της προβλέπει την υπεράσπιση χώρας-μέλους «εναντίον αντιπάλου που έχει περάσει τα σύνορα συμμάχου στο NATO», διευκρίνισε ο ναύαρχος Φόγκο, προσθέτοντας ότι «υπάρχει εδώ ισχυρό μήνυμα αποτροπής».
https://www.youtube.com/embed/DOfR_MFlO9A
https://www.youtube.com/embed/HEVgFNGUAB0
https://www.youtube.com/embed/YXsB_MSSpqc
https://www.youtube.com/embed/i3SukI-Mq-k

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...