Εσωτερική Ασφάλεια

Έτσι χτύπησαν το ΑΤ Ομόνοιας - Κατάθεση μάρτυρα στην ΕΔΕ

“Τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση ήταν περίπου 60 με 70 στον αριθμό. Όλοι φορούσαν μαύρα ρούχα, ελάχιστοι παντελόνια τζιν χρώματος σκούρο μπλε και φορούσαν όλοι κουκούλες full face καλύπτοντας έτσι τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Μερικοί εξ αυτών ήταν υψηλόσωμοι και αδύνατοι. Από ότι διέκρινα και θυμάμαι μερικοί κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και άκουγα θορύβους από θραύσεις παρμπρίζ σταθμευμένων οχημάτων καθώς και ομαδικές φωνές “Θα πεθάνετε όλοι σήμερα”...” Με αυτά τα λόγια, ξεδιπλώνει λεπτό προς λεπτό την καταδρομική επίθεση των κουκουλοφόρων στο Α.Τ Ομόνοιας μάρτυρας ο οποίος κλήθηκε να δώσει κατάθεση στο πλαίσιο της ΕΔΕ που διενεργείται μετά από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ για να διευκρινιστούν οι συνθήκες της επίθεσης και οι αντιδράσεις των αστυνομικών. Ο δικηγόρος Βασίλειος Νουλέζας που το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου βρισκόταν στο σημείο ανακάλεσε όσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσε προκειμένου να συνδράμει ουσιαστικά στην έρευνα των αρχών. Μια ΕΔΕ στην οποία είναι επικεφαλής υποστράτηγος προκειμένου να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα και να δοθούν σαφείς απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη εκείνα τα τέσσερα με πέντε λεπτά του “βομβαρδισμού” του Α.Τ Ομόνοιας με μολότοφ και το κυριότερο ποια ήταν η αντίδραση των αστυνομικών που υπηρετούν στο συγκεκριμένο Τμήμα.

Χθες πάντως η οργάνωση «αναρχικές, αναρχικοί, κομμουνιστές, κομμουνίστριες» με κείμενο τους σε γνωστό σάιτ του αντιεξουσιαστικού χώρου ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία, όπως γράφουν, έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην οποία όπως υποστηρίζουν συνετέλεσε η ομάδα ΔΙΑΣ.

Ο δικηγόρος Βασίλειος Νουλέζας

Την ίδια ώρα το υλικό από τις κάμερες της περιοχής και διαχείρισης της κυκλοφορίας έχει μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Κρατικής Ασφάλειας. Αυτό που προσπαθούν είναι να ταυτοποιήσουν τα άτομα της επίθεσης όπως χαρακτηριστικά λένε βάσει σωματότυπου και modus operandi αφού τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους ήταν καλυμμένα με κουκούλες full face.

Η κατάθεση

Ο κ. Νουλέζας κλήθηκε το πρωί της Δευτέρας να πει στους αστυνομικούς όλα όσα είδε και έζησε το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου στην Ομόνοια. Στα 55 λεπτά που κατέθετε, είπε τα εξής: “Απο ώρα 20:00 της 15.10.18 και μετά βρισκόμουν στην πλατεία Καραισκάκη στην Αθήνα καθισμένος σε ένα καφέ έναντι του ξενοδοχείου Stanley όπου συνήθως πηγαίνω. Την 20:40 περίπου ώρα αποφάσισα να διασχίσω την οδό Μάρνη και στη συνέχεια την οδό Καρόλου προκειμένου στη συνέχεια διαμέσου της οδού Βεραντζέρου να φθάσω πέριξ της πλατείας Ομονοίας όπου αναζητώ εδώ και καιρό γραφείο προς μίσθωση για να στεγάσω το υποκατάστημα του δικηγορικού μου γραφείου που διατηρώ στην Κατερίνη. Όταν βρισκόμουν σε μια απόσταση περίπου 200 μέτρων από το Α.Τ Ομόνοιας όπου συχνά πηγαίνω για επαγγελματικούς λόγους ως δικηγόρος κρατουμένων και κυρίως αλλοδαπών, άκουσα έντονες φωνές και κρότο από θραύση γυάλινης φιάλης. Επίσης αντιλήφθηκα όσο ανέβαινα προοδευτικά τη Βεραντζέρου επιταχύνοντας τον βηματισμό μου, άτομα ενδεδυμένα με μαύρα ρούχα νεαρής κυρίως ηλικίας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους να χτυπούν με ξύλα και άλλα αντικείμενα σταθμευμένα επί της οδού Βεραντζέρου οχήματα τόσο της ΕΛ.ΑΣ όσο και ιδιωτών με ιδιαίτερη σφοδρότητα αλλά και ταχύτητα θα πρόσθετα. Στην αρχή νόμιζα ότι συμπλέκονται αλλοδαποί διότι στην οδό Βεραντζέρου και στην ευρύτερη περιοχή από όπου περνώ συχνά έχω παρατηρήσει ότι κινούνται τοξικοεξαρτημένοι αλλά και αλλοδαποί που δεν έχουν κατάλυμα και κατά τη γνώμη μου διαπράττουν κλοπές. Περίπου την 20:55 ώρα σταμάτησα σε μια γωνία και ουσιαστικά κρύφτηκα βγάζοντας τη γραβάτα μου φοβούμενος μην στραφούν εναντίον μου. Τα δεκάδες άτομα που προσδιορίζω περίπου 60 με 70 νωρίτερα είχαν όπως διαπίστωσα μετά, επιτεθεί σε λεωφορείο της ΕΛ.ΑΣ που ήταν σταθμευμένο επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου σχεδόν στη συμβολή με τη Βεραντζέρου πετώντας φιάλες με εύφλεκτο υλικό καθώς και στην είσοδο του Α.Τ Ομόνοιας, διότι προκλήθηκε λάμψη. Αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για οργανωμένη καταδρομική επιχείρηση εναντίον του Α.Τ Ομόνοιας από αγνώστους που ανήκουν κατά την εκτίμηση μου στον αντιεξουσιαστικό χώρο” αναφέρει ο δικηγόρος.

egrafo1

Στις επόμενες γραμμές ο αστυνομικός θέτει τα εξής ερωτήματα: “Είστε σε θέση να προσδιορίσετε την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση; Πόσο χρόνο διήρκεσε αυτή; Την κατεύθυνση της πορείας των αγνώστων ατόμων, Αν οι ομάδες των ατόμων συγκεντρώθηκαν από διαφορετικές κατευθύνσεις (π.χ κάθετους δρόμους στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου ή ομοίους στην οδό Βεραντζέρου ; Τον αριθμό τους κατά προσέγγιση, αν έφεραν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό; Αν κρατούσαν στα χέρια τους αντικείμενα”. Ο Βασίλης Νουλέζας είναι αναλυτικός “Η επίθεση εκδηλώθηκε την 20:55 ώρα με 21:00 της 15.10.18. Όταν προσέγγιζα το Α.Τ Ομόνοιας η εκδηλωθείσα επίθεση ήταν σχεδόν στο πέρας της και πιστεύω ότι συνολικά ήταν στην Βεραντζέρου και στην Γ΄Σεπτεμβρίου εξήντα με εβδομήντα άτομα που αν πρόσεξα καλά αποχωρώντας κατευθύνθηκαν στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η εκτίμηση μου είναι ότι η επίθεση διήρκεσε το πολύ 4 με 5 λεπτά. Τα άγνωστα άτομα που συμμετείχαν κατευθύνθηκαν μετά την πράξη τους στην οδό Χαλκοκονδύλη. Είδα τη στιγμή της απόχώρησης τους να περπατούν στο πεζοδρόμιο της οδού Βεραντζέρου έναντι σχεδόν του Α.Τ Ομόνοιας αλλοδαπούς επισκέπτες οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να κρυφτούν. Δεν μπορώ να προσδιορίσω που συγκεντρώθηκαν και από ποια σημεία κατευθύνθηκαν προς το Α. Τ Ομόνοιας τα άγνωστα άτομα. Όπως προανέφερα τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση ήταν περίπου 60 με 70 στον αριθμό. Όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση φορούσαν μαύρα ρούχα, ελάχιστοι παντελόνια τζιν χρώματος σκούρο μπλε και φορούσαν όλοι κουκούλες full face καλύπτοντας έτσι τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Μερικοί εξ αυτών ήταν υψηλόσωμοι και αδύνατοι. Από ότι διέκρινα και θυμάμαι μερικοί κρατούσαν ξύλινα ρόπαλα και άκουγα θορύβους από θραύσεις παρμπρίζ σταθμευμένων οχημάτων καθώς και ομαδικές φωνές “Θα πεθάνετε όλοι σήμερα”. Άλλο τίποτα πάνω στην ταραχή δεν μπόρεσα να διακρίνω αν έφεραν μαζί τους. Άκουσα όμως θόρυβο από έκρηξη φιαλών, που πιθανόν περιείχαν εύφλεκτο υλικό και εκτοξεύονταν στο Α.Τ Ομόνοιας”.

Στις δύο σελίδες της κατάθεσής που αποκαλύπτει το protothema.gr, ο δικηγόρος έδωσε λεπτομέρειες για το χτύπημα στο ΑΤ Ομόνοιας

Στο ερώτημα που αφορά στην αντίδραση των αστυνομικών πριν και μετά την επίθεση ο μάρτυρας κατέθεσε πως “Στο σημείο που βρισκόμουν δεν είχα απόλυτα καλή ορατότητα. 'Άλλωστε ήταν σκοτεινά στην είσοδο του Α.Τ Ομόνοιας και συνεπώς δεν ήμουν σε θέση να διακρίνω αν υπήρχαν αστυνομικοί ή αντέδρασαν αποκρούοντας την επίθεση. Αμέσως μετά την αποχώρηση των ατόμων που μετείχαν στην επίθεση, άκουσα αστυνομικούς που έσπευσαν λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα πέντε ως δέκα να λένε ότι κάποιος συνάδελφος τους κινδύνεψε να καεί και προφυλάχθηκε στο κουβούκλιο της σκοπιάς του Α.Τ Ομόνοιας και ότι άλλοι τρεις είχαν ελαφρά τραύματα και διεκομίσθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Άμέσως μετά το συμβάν άκουσα σειρήνες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ και τότε αποφάσισα να πλησιάσω εγγύτερα προς το Α.Τ Ομόνοιας μετά την παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Λίγο αργότερα είδα μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να καταφθάνουν στο σημείο και να ελέγχουν πέριξ της Γ΄ Σεπτεμβρίου αναζητώντας τους άγνωστους δράστες”. Κλείνοντας την κατάθεση του ο κ. Νουλέζας και στην ερώτηση “Τι άλλο έχετε να καταθέσετε σχετικά με το εν λόγω συμβάν χρήσιμο να βοηθήσει στην περάτωση της διοικητικής εξέτασης;” επεσήμανε πως “Έχω να καταθέσω ότι στις 21:23 είχε ήδη παρέμβει και κατασβέσει η Πυροσβεστική. Είχαν καταφθάσει στο σημείο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις...”.
Το protothema.gr επικοινώνησε με τον κ. Νουλέζα ο οποίος δήλωσε πως “Η καταδρομική επίθεση και απόπειρα πυρπόλησης στο ΑΤ Ομονοίας στις 15.10 2018 από ομάδες του αντεξουσιαστικού χώρου με εκτόξευση βομβών μολότοφ στο κέντρο της Αθήνας, δείχνει ανάγλυφα το καθεστώς ανομίας και βίας πού έχει εγκαθιδρυθεί στην πρωτεύουσα με την σιωπηρή συναίνεση και παθητική στάση της αριστερής κυβέρνησης που μοιάζει ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά. Η ΕΛ.ΑΣ εγκαταλελειμμένη υποχρηματοδοτούμενη και απαξιωμένη δείχνει ανίκανη να εκπληρώσει τον θεσμικό ρόλο της να προστατεύσει πρώτα εαυτόν και μετά τούς πολίτες. Να εξασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια. Η εγκληματικότητα κάθε μορφής καλπάζει στην επικίνδυνη Αθήνα που φαίνεται απροστάτευτη. Παρόλα ταύτα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δηλώνει παραδόξως ότι η Αθήνα είναι ασφαλής. ΗΕΛ.ΑΣχωρίς περισσότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό καλύτερες αποδοχές και στήριξη ενδυνάμωση θα περιέρχεται ολοένα σε πιο δεινή θέση Το συμβάν της 15.10.18 να ανησυχήσει και να προβληματίσει την αισιόδοξη κ. Γεροβασίλη Διότι θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα. Οι εγκληματίες και κακοποιοί, δέν σέβονται και δεν υπολογίζουν την αδύναμη υποβαθμισμένη”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ