Ένοπλες Συρράξεις

Έρχεται κλιμάκωση: Το Ισραήλ συγκεντρώνει άρματα μάχης και ΤΟΜΠ στα σύνορα με τη Γάζα…

Ανησυχία για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλούν οι αναφορές για συγκέντρωση χερσαίων δυνάμεων, με έμφαση στα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στα σύνορα με τη Γάζα, εν όψει των διαμαρτυριών της Παρασκευής, οι οποίες συνήθως εκτρέπονται σοβαρά και ακολουθούν συγκρούσεις και νεκροί…

Η Αίγυπτος που έχει εντοπίσει την απειλή μιας σύγκρουσης που θα μπορούσε να περιπλέξει σοβαρά την εξίσωση της ασφάλειας στην περιοχή, σπεύδει να συναντήσει στελέχη της ισλαμιστικής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, μια φορά όμως θα σπάσει και η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στην περιοχή, Νικολάι Μλαντένοφ, προειδοποίησε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας ακόμα καταστροφικής σύγκρουσης, την οποία όλοι δηλώνουν ότι απεύχονται, αλλά για να αποτραπεί χρειάζεται πολλά περισσότερα από απλά λόγια, αναφέρει το defencepoint.gr

Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πανέτοιμοι να καταφύγουν στη στρατιωτική βία αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος, δηλώνοντας ότι αρνούνται να αποδεχθούν τη συνέχιση αυτής της κατάστασης χαμηλής έντασης που «σέρνεται» επί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ζήτησε να λάβει άδεια να κινηθεί το ισραηλινό στράτευμα προ ημερών, προσδοκώντας ότι μια νέα σκληρή σύγκρουση, θα οδηγήσει, ως είθισται στην περιοχή, σε μερικά χρόνια ηρεμίας, δηλώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει εξελιχθεί σε «ανυπόφορη και μη αποδεκτή» από την πλευρά του Ισραήλ.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ…

Ωστόσο, θα πρέπει να υπομνήσει κανείς και την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η επίσημη ανεργία ανέρχεται στο 53%, ενώ αυτή των νέων είναι 70%, ενώ το ποσοστό όσων διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, είναι πραγματικά εφιαλτικό.

Όμως, ως συνήθως, διαστρεβλώνει βάρβαρα την πραγματικότητα το να φορτώνει κανείς αυτή την κατάσταση αποκλειστικά στο Ισραήλ που έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από την περιοχή και το απασχολεί να μην αντιμετωπίζουν συνεχώς «αδέσποτα» βλήματα κάθε λογής που εκτοξεύουν σε κάθε ευκαιρία, ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ανεξέλεγκτες ακόμα και από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν έχει καμία υποχρέωση να διατηρεί ανοιχτά τα σύνορά του όταν τα αξιοποιούν ισλαμιστές εξτρεμιστές των οποίων η ατζέντα όχι μόνο δεν σκοπεύει να αντιμετωπίσει την φτώχεια του πληθυσμού, αλλά την αξιοποιεί στο πλαίσιο της στρατηγικής τους.

Κι όλα αυτά, χωρίς καν να αναφερθεί ότι οι μυστικές υπηρεσίες διαφόρων χωρών στη Μέση Ανατολή, σουνιτικές και σιιτικές, χρηματοδοτούν εξτρεμιστές για να εξυπηρετήσουν τη δική τους στρατηγική εναντίον του Ισραήλ, το οποίο δίνει κίνητρο στα ηγετικά κλιμάκια να μην επιθυμούν οποιαδήποτε ειρήνη.

Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην παλαιστινιακή κοινωνία της Γάζας τροφοδοτεί αυτό τον αδιέξοδο κύκλο βίας. Όλα είναι θέμα ρεαλιστικής πολιτικής απόφασης να συνειδητοποιηθούν το πραγματικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να επέλθει αποκλιμάκωση.

Η παλαιστινιακή πλευρά θα μπορούσε εν συνεχεία να δοκιμάσει, να τεστάρει τι θα μπορούσαν να κερδίσουν τους Ισραηλινούς σε συνθήκες ηρεμίας, ώστε να αποπειραθούν να βελτιώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση θεαματικά.

Αυτό θα δημιουργούσε ένα άλλο πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Πρώτα όμως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν όσοι τρέφονται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τη σύγκρουση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης