Πολεμική αεροπορία

Ένας θρύλος της ΠΑ φεύγει και ένας «νεοσσός» έρχεται στη θέση του

Μετά βαΐων και κλάδων – που λέι ο λόγος – έφτασε στην ιστορική Αεροπορική Βάση της Δεκελείας στο Τατόϊ, το πρώτο νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος σταδίου επιλογής τύπου P-2002JF της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις για την εκπαίδευση των εκπαιδευτών στον τύπο!

Η άφιξη του στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στο Τατόϊ, που αποτελεί παραδοσιακώς την «καρδιά» της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αφού εκεί εδρεύουν τόσο η Σχολή Ικάρων όσο και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, σηματοδοτεί την έναρξη των παραδόσεων, από την ιταλική εταιρεία TECNAM, των 12 αεροσκαφών P-2002JF και συναφούς εξοπλισμού (εξομειωτής πτήσεως, εκπαιδευτικά εγχειρίδια κλπ), που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους 2018, αναφέρει το newpost.

Ως γνωστόν, το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος πρόκειται θα αντικαταστήσει τα παλαιά Τ-41D, που παρέμειναν σε υπηρεσία από την ΠΑ για περίπου 50 χρόνια, από το 1969, που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Ενδεικτικώς – και υπό τύπον αστειότητος βεβαίως, που ωστόσο σημαίνει πάρα πολλά – λέγεται ότι σήμερα στην ΠΑ από τον Αρχηγό ΓΕΑ, ο οποίος εισήλθε στην ΠΑ το 1978 και αποφοίτησε το 1982, μέχρι τους νεώτερους ανθυποσμηναγούς, οι οποίοι ορκίστηκαν πριν από μερικούς μήνες, έχουν ΟΛΟΙ τους εκπαιδευτεί στο T-41D! Αλλά όλοι οι θρύλοι, ακόμα και οι αεροπορικοί, έχουν ένα τέλος, καθώς κρίθηκε – και σωστά – ότι το T-41D «έχει φάει τα ψωμιά του», κυρίως αφού έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά για τους πιλότους, οι οποίοι πετούν πλέον, μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Ικάρων, με τόσο προηγμένες πτητικές μηχανές όπως τα F-16 ή τα Mirage-2000 και το ενδιάμεσο «χάσμα» μεγαλώνει επικίνδυνα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην άφιξη του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους της ΠΑ στο Τατόϊ, παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως Υποπτέραρχος (Ι) Λαμπράκης Δημητρίου και ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...