Κυβέρνηση

Άρθρο-φωτιά για Τσίπρα και Κοτζιά - Εκκωφαντική πτώση - Τι συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια

Ούτε ένα 24ωρο δεν χρειάστηκε για να καταρρεύσει και μάλιστα με τέτοιο εκκωφαντικό θόρυβο το δίδυμο της «επιτυχημένης» κατά το Μαξίμου συμφωνίας για το μακεδονικό, η τύχη της οποίας κρίνεται εν πολλοίς στη σημερινή ψηφοφορία στη σκοπιανή Βουλή για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Οι ύμνοι Τσίπρα στον Κοτζιά που είχε ανέβει στο άρμα της αυταρέσκειας και έτρεχε διακηρύσσοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να λύσει όλα τα θέματα, θα λύσει και το σκοπιανό, πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν.

Ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε καν την ανάγκη, να δώσει κάλυψη στο Νίκο Κοτζιά στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον Πάνο Καμμένο για τα «μυστικά κονδύλια» του ΥΠΕΞ και τα σενάρια διασύνδεσης του με τα 50 εκατ. του Τζορτζ Σόρος για την προώθηση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και με παράνομες βίζες που αφορούσαν τα Σκόπια. Η απάντηση Κοτζιά ήταν να ζητηθεί να ελεγχθούν τα μυστικά κονδύλια και του υπουργείου Αμυνας. Οι τόσο σοβαρές αλληλοκατηγορίες κλιμακώθηκαν χωρίς να έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα τα αποδεικτικά στοιχεία.

«Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν πολιτικά ακατανόητη την παραίτηση μου» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της κίνησης «Πράττω» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. «Ζητήστε από τον πρωθυπουργό την παραίτηση μου που είναι εννιά σελίδες και αν θέλει να τη δημοσιεύσει».

Εννιά σελίδες είναι πολλές για μια παραίτηση υπουργού που υποτίθεται ότι είχε ειδυλλιακές πολιτικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Προφανώς υπήρχαν πολλοί λόγοι να αναλυθούν και οι οποίοι κρύβονταν τεχνηέντως κάτω από το χαλί. Η παραίτηση Κοτζιά πολύ «εύκολα» έγινε αποδεκτή για έναν υπουργό της δικής του συμβολικής σημασίας.

Σε πήλινα πόδια στηριζόταν η συμμαχία Τσίπρα - Καμμένου. Δεν αποκλείεται η πτώση του δίδυμου να έρχεται μαζί με την πτώση της συμφωνίας στα Σκόπια, εάν μπλοκάρει η διαδικασία και η χώρα πάει σε εκλογές.

Τα ερωτήματα είναι κρίσιμα και αφορούν -με βάση τις καταγγελίες που ακούστηκαν και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο- το κατά πόσο υπήρξε ανάμειξη της Ελλάδας, πέραν της διπλωματικής οδού, στην εκστρατεία επηρεασμού των πολιτών ή ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, υπέρ της συμφωνίας. Θα ήταν παρέμβαση στα εσωτερικά ξένου κράτους πολύ πιο σοβαρή από την πασαρέλα των Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, γιατι η Ελλάδα βάζει την υπογραφή στη συμφωνία.
Διαβάστε ακόμα: ►Καταγγελίες Μητσοτάκη για τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ και την «αποπομπή» Κοτζιά

Η ΝΔ καταγγέλει μείζον πολιτικό ζήτημα. Η διαχείριση των κρατικών κονδυλίων «δεν αφορά μόνο τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες και τους αλληλοεκβιαζόμενους συναρχηγούς της, αλλά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε σε ανακοίνωση της. Κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα να δώσουν στους πολίτες ξεκάθαρες απαντήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Τσίπρας

Δεν ήταν πολιτικά ορθή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών μόνο και μόνο για να δηλώσει στον διεθνή παράγοντα με τον οποίο έχει αγαστές σχέσεις πόσο δεσμευμένος είναι με τη συμφωνία των Σκοπίων.

Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να είναι τόσο μονοδιάστατη όταν οι προκλήσεις της Τουρκίας κλιμακώνονται και πυκνώνουν τα σύννεφα στην κυπριακή ΑΟΖ όπου βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός απειλώντας να ξεκινήσει έρευνες σε σημείο όπου η κυπριακή ΑΟΖ συνορεύει με την Ελληνική. Πως αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας; Ήταν ως πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ASEM και ούτε εκεί έθεσε θέμα.

Επίσης τον ακολουθεί η δήλωση που έκανε ενώ ήταν ήδη πρωθυπουργός στο "Spiegel" ότι παρέλαβε από τη ΝΔ το προσφυγικό το οποίο είχε παγκόσμιες διαστάσεις και τον κατηγόρησε ότι άνοιξε τα σύνορα, όταν «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα». «Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;» είχε αναρωτηθεί.

Δεν το έχει και πολύ με τις ειδικές γνώσεις στην εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν ειδήμονες. Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν ένας από αυτούς. Η ΝΔ ανησυχεί ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών σε ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και αυξανόμενης έντασης.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος έθεσε ορισμένα καίριας σημασίας ερωτήματα όσον αφορά στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών και την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, η οποία προφανώς δεν μπορεί να γίνεται part time.

- Θα πηγαίνει -και κάθε πότε- ο κ. Τσίπρας στο Υπουργείο των Εξωτερικών;
- Ποιος θα εκπροσωπεί τη χώρα στα κρίσιμα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων στην Ε.Ε. και στις άλλες σημαντικές διεθνείς της υποχρεώσεις;
- Πως θα καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες παρακολούθησης και εκπροσώπησης της χώρας στο πλαίσιο των σοβαρών διμερών σχέσεων;
- Ποιος θα ασκεί την καθημερινή διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο;
Πλήγμα στον Τσίπρα

Τα χαρακτηριστικά κατάρρευσης της αξιοπιστίας της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καταγράφονται και στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ, χωρίς ακόμη να έχουν αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη οι τελευταίες κυβερνητικές αναταράξεις που ενισχύουν την παθογένεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε το προβάδισμά του κατά τρεις μονάδες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, στη καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και κερδίζει την εμπιστοσύνη του 35% των πολιτών, έναντι 22% του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης με 11 μονάδες του κ. Τσίπρα στο ερώτημα ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα στην βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού σας.

της Χριστίνας Κοραή

newpost

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ