Πατριαρχεία

Τελικά τι γίνεται με την Ρωσία και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους; Σύγχυση από νέες δηλώσεις της Μόσχας και νέα απάντηση σε Βαρθολομαίο

Πριν από λίγες ημέρες η Μόσχα εξέδωσε “ταξιδιωτική οδηγία” ούτως ώστε να μην επισκέπτονται Ρώσοι προσkυνητές το Άγιο Όρος και να μην ρίχνουν επενδυτές τα χρήματά τους στις μονές του. Μετά τις αντιδράσεις όμως φαίνεται να ανακρούει πρύμναν σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, ιερέας Αλεξάτερ Βολκόφ.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, τέθηκε το ζήτημα για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με τον π.Αλέξανδρο, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι υποχρεωτικές, αλλά υπάρχει μόνο μια απαγόρευση σε αυτούς που συνδέεται με την ευχαριστιακή κοινωνία, με συμμετοχή στα μυστήρια. Δεν σημαίνει απαγόρευση να πάει κάποιος στον Άθω, αν και, σύμφωνα με τον ιερέα, το θέμα που συνδέεται με το Άγιο Όρος είναι "υπερθερμαινόμενο", ενώ έχουμε "πολλά ιερά που απαιτούν αποκατάσταση και υποστήριξη, υλική και μη."

Όσον αφορά το ζήτημα του ποια είναι η πιθανότητα αιματοχυσίας στη σύγκρουση για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, ο π.Αλέξανδρος Βολκόφ είπε: «Αν έστω και μία σταγόνα αίμα χυθεί στην Ουκρανία, την ενοχή και την ευθύνη θα την έχει προσωπικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που με απερίσκεπτες και αντι-κανονικές δράσεις υποστήριξε τους σχισματικούς επιδεινώνοντας την πολιτική αντιπαράθεση στην Ουκρανία ".

Νέα απάντηση στην ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Κι ενώ η Μόσχα σήκωσε άμεσα το γάντι από τις προκλητικές δηλώσεις Βαρθολομαίου απαντώντας πως δεν θα υπακούσει  ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, π.Νικολάι Μπαλάσσοφ, προχώρησε ακόμη παραπέρα.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία βλέπει εκδηλώσεις εθνικισμού στην ομιλία του πατριαρχου Βαρθολομαίου και λέει ότι ο εθνικισμός είναι απαράδεκτος στις υποθέσεις της εκκλησίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθυμίζεται πως δήλωσε ότι τα προνόμια του βασίζονται στους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και ότι όλοι στην Ορθοδοξία πρέπει να τους σεβαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία "θα ακολουθήσει αργά ή γρήγορα τις αποφάσεις της Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία" .

"Μπορούμε λυπόμαστε μόνο αν η Αγιότητά Του φαντάζει τη σημασία του εθνοτικού παράγοντα στην εκκλησία με αυτό τον τρόπο", ανέφερε ο Ρώσος αξιωματούχος.

“Η υπεροχή του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης πάνω από τους προκαθήμενους των τοπικών εκκλησιών δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τους Ορθόδοξους Σλάβους από τότε που ο επίσκοπος της Ρώμης διέκοψε την κοινωνία με τον ορθόδοξο κόσμο, κυρίως λόγω της επιθυμίας του να βασιλεύει πάνω στην Οικουμενική Εκκλησία και να είναι πάνω από τις Συνόδους της”, είπε ο ιερέας.

"Αυτό συνέβαινε έως ότου ο προκαθήμενος της Κωνσταντινούπολης άρχισε να φαντάζεται τον εαυτό του ως τον πρώτο χωρίς ίσους, primus sine paribus, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, σε αντικανονικές πράξεις σε σχέση με την Ουκρανία", δήλωσε ο πατέρας Νικολάι.

“Τώρα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο όσον αφορά την καταστροφή των κανόνων”, είπε.

“Η «ανωτερότητα» οποιασδήποτε φυλής ή έθνους στην Ορθοδοξία είναι ένα ακόμη νέο δόγμα εντελώς ξένο προς την ορθόδοξη πίστη και, θα έλεγα, εντελώς απαράδεκτο σε όλες τις εκκλησίες και ειδικά στην πολυεθνική Ρωσική Εκκλησία, η οποία ενώνει τους πιστούς από πολλά έθνη, δεκάδες διαφορετικές εθνοτικές ομάδες ", ανέφερε.

Τέλος αναρωτιέται κατά πόσο μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου της Κωνσταντινούπολης του 1872, οι οποίες καταδίκασαν την αίρεση του εθνοφυλετισμού. "Ή μήπως μόνο ο σλαβικός εθνικισμός είναι αμαρτωλός, ενώ η ελληνική ποικιλία είναι ιερή και άξιέπαινη;" είπε ο ιερέας.

Περιέγραψε την τελευταία ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως «πολύ ατυχή» και είπε ότι δείχνει «σοβαρές στρεβλώσεις των διδαχών στην Εκκλησία», οι οποίες «δεν θα γίνουν ανεκτές όχι μόνο από τους Σλάβους αλλά και από άλλους χριστιανούς παγκοσμίως"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ