Στην αντεπίθεση ο Σαββίδης: «Συκοφαντίες τα περί εμπλοκής μου στα Σκόπια» – Στέλνει εξώδικο στους ΝΥΤ

Δημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2018, 3:40 μμ

«Ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα ευφάνταστα σενάρια που αναμασά το κακόβουλο, υποβολιμαίο και συκοφαντικό δημοσίευμα των New York Times», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το DIMERA Group.


Η απάντηση από τον όμιλο DIMERA ήρθε μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας περί εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη σε προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών για λογαριασμό της Ρωσίας.

«Σε μία κακοπαιγμένη φαρσοκωμωδία βασισμένη σε σενάρια ψυχροπολεμικού μυθιστορήματος άλλων εποχών, εξελίσσεται η εμμονική και ταυτοχρόνως αποτυχημένη προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων να εμπλέξουν τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας.

Για ακόμη μία φορά, καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους, πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα ευφάνταστα σενάρια που αναμασά το κακόβουλο, υποβολιμαίο και συκοφαντικό δημοσίευμα των New York Times.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νομικοί μας σύμβουλοι εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα κοινοποίησης εξωδίκου προς τη διεύθυνση του συγκεκριμένου μέσου καθώς και τις μετέπειτα νομικές ενέργειες για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας.


Κλείνοντας, ξεκαθαρίζουμε πως ο κ. Ιβάν Σαββίδης παραμένει αποκλειστικά και μόνον αφοσιωμένος στην αποτελεσματική υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών του σχεδίων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας εμπράκτως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Ποιος κρύβεται πίσω από τις ρωσικές απελάσεις

Τον άνθρωπο που φέρεται να έδωσε στοιχεία στο Στέιτ Ντιπάρμεντ και τη CIA για την ρώσικη εμπλοκή στο Σκοπιανό, επισημαίνει δημοσίευμα του ρώσικου πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Οπως αναφέρει το sputniknews.gr, που επικαλείται το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, φέρεται να παρέδωσε τα στοιχεία στην Αθήνα και ακολούθησαν οι απελάσεις των Ρώσων διπλωματών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υποκλοπές στις επικοινωνίες του Ιβάν Σαββίδη, έδειξαν πως χρηματοδοτούσε αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση το διαψεύδει, υπογραμμίζει το πρακτορείο. «Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Το δημοσίευμα των New York Times, αναφέρει ότι πριν την απέλαση των δυο Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Ιούλιο, οι ΗΠΑ παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση έκθεση, που βασιζόταν σε υποκλοπές των επικοινωνιών του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας χρηματοδοτούσε αντιδράσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια.
Σχετικά

«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε μια ασυνήθιστα επιθετική κίνηση. Παρέδωσαν τα στοιχεία από τις υποκλοπές, στην αριστερή Ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε προχωρώντας σε μια σπάνια ρήξη με τη Μόσχα, απελαύνοντας δυο Ρώσους διπλωμάτες από την Αθήνα και απαγορεύοντας την είσοδο σε δυο ακόμα», αναφέρουν οι New York Times.

Το δημοσίευμα των NYT χαρακτηρίζει τον Ιβάν Σαββίδη ως τον «άνθρωπο του Κρεμλίνου στην Ελλάδα», που ήταν εδώ και καιρό στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οργανισμό «Organized Crime and Corruption Reporting Project», ο κ. Σαββίδης πλήρωνε αντιπάλους της αλλαγής του ονόματος της πΓΔΜ, τουλάχιστον με 300.000 ευρώ. Στο δημοσίευμα τονίζει ότι πληρωμές είχαν δεχθεί πολιτικοί από τα Σκόπια, εθνικιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν που «έστηναν βίαιες διαδηλώσεις» μπροστά από τη Βουλή των Σκοπίων.

«Τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα από τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών του, e-mail, γραπτά μηνύματα, τηλεφωνικές κλήσεις ή συνδυασμός όλων των παραπάνω, ότι πλήρωνε διαδηλωτές», αναφέρουν οι NYT.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις αρχές Ιουλίου, από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, κ. Πάιατ, ο οποίος όπως τονίζεται «ήταν καλά προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ρόλο, καθώς υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από το 2013 έως το 2016».